Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Магдалинчев обиден от ултиматума на някои политици: Ако ще отстранявам Гешев, по-добре да си тръгна

Закон и ред

Магдалинчев обиден от ултиматума на някои политици: Ако ще отстранявам Гешев, по-добре да си тръгна

Магдалинчев обиден от ултиматума на някои политици: Ако ще отстранявам Гешев, по-добре да си тръгна - Tribune.bg
Снимка:

Конституционният съд да реши дали сме прави, каза представляващият Висшия съдебен съвет

Представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев определи като ултиматум някои изказвания от трибуната на Народното събрание в петък, когато съдебните кадровици бяха подложени на атака заради отказа им да разгледан предложението на Янаки Стоилов за отстраняване на главния прокурор.

„Конституционният съд да реши дали сме прави. Нужно е повече взаимно уважение и толерантност между институциите. Политиците говорят, че предложението на правосъдния министър е тест за лоялност. Поставят условия - или отстранявате главния прокурор, или си отивате. Ако е така, по-добре да си тръгна, но не да ми отправят така въпроса“, каза Магдалинчев пред журналисти. 

„Имат си механизми, ако решат да го правят - да прилагат Конституцията, да прилагат законите, и, ако трябва да ни прекратяват мандата, да го прекратяват“, категоричен беше представляващият ВСС.  Той добави, че не трябва да се мисли, че ВСС е решил с цената на всичко да си изкара мандата.

По думите му, това, че предложението на министъра на правосъдието до ВСС не е получило желания от него резултат, не означава непременно, че той е прав, а ВСС, че не е прав в своята преценка.

От своя страна членът на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет Вероника Имова коментира: „Обидни са репликите, че не сме поели въжето, което ни е дал правосъдният министър. Предложението му нямаше юридическа стойност. В него има съждения и оценки“.

Тя се обяви против закриването на специализираното правосъдие, но предвид политическата воля за това призова парламента да помисли добре за висящите дела и за специални отдели към Софийския градски съд, които да гледат подобни дела.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети