Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Бойко Борисов за хакера на НАП: Такива хора трябва да работят за държавата

Закон и ред

Бойко Борисов за хакера на НАП: Такива хора трябва да работят за държавата

Снимка:

В сферата на IT технологиите имаме истински вълшебници, посочи премиерът

Имаме уникални мозъци. Трябва да ги привлечем да работят в полза на държавата. Това коментира премиерът Бойко Борисов по повод задържания вчера следобед за хакерската атака срещу НАП, който работи като служител на компания за киберсигурност.

„Явно образованието става все по-добро. Особено в сферата на IT технологиите, имаме истински вълшебници. И ако може, защото са много млади, много кадърни… просто вчера като задържахме един от хората, демонстрира такива тежки киберзащити, толкова мощни познания, умения, че ако това заработи за държавата… Имаме уникални мозъци. Много е важно да намерим начин да  имаме възможност  да плащаме повече, за да могат да ги ползват и службите, и ние самите, за да не ни нанасят такива щети и след това да им се повдигат обвинения, а да ги привлечем да работят в полза на държавата. Невероятни способности! За радост все още имаме служители в тази сфера. Заплатите са ниски, но са стари служители и заради честта на пагона го правят. Така че и на МВР и ГДБОП похвали! Но това, което ми докладваха сутринта е уникално!“, заяви премиерът.

„Именно затова трябва да се мисли начин да ги привлечем, защото това е и модерно. Това е и бунтарство, един вид да докажеш, че можеш да преодолееше системи. Неслучайно и в Германия хакнаха, и в Щатите, и в колко още страни. Защото по този начин показваш, че уменията са ти надраснали това, което киберзащитите имат. Съжалявам, разбира се, за тези политически субекти, които чакат нещо да се случи, за да почнат да правят коментари. Над 114 услуги прави НАП. Тя е отворена система, за да улеснява гражданите да си подават декларации и всички документи. Винаги една защита е по-слаба, ако някой тръгне да я напада. Затова и в армията отбранителните системи винаги биват преодолявани в края на краищата, защото се измислят средства. Срещу нас има уникални деца, това е младеж! Подготовката им в тази сфера е на световно и над световно ниво!“, отбеляза министър-председателят.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още