Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Четирима са задържани за посредничество, след като разкриха мрежа за фалшиви COVID сертификати

Закон и ред

Четирима са задържани за посредничество, след като разкриха мрежа за фалшиви COVID сертификати

Снимка:

Документите се продавали за 500 лева

„Установено е, че в старата столица действа пласьор, който предлага фалшиви сертификати на цена от 500 лева, без клиентът да има поставена ваксина. В мрежата са засечени общо четирима мъже и жена, които си предавали личните данни и обратно фалшивите сертификати, за да достигнат до крайните клиенти и съответно са получавали заплащане за това", казаха от Районната прокуратура във Велико Търново.

Разследващите имат данни за издадени поне два неистински документа, с които получателите вече са напуснали страната и в момента са в чужбина.

Четирима заподозрени засега са с полицейско задържане до 24 часа, няма привлечени като обвиняеми. Продължава събирането на доказателства за дейността им. Извършени са претърсвания на всички притежавани от тях имоти.

При разследването се оказало, че търновските пласьори са държали връзка с посредник от Кюстендил, а COVID сертификатите са издавани в медицински център в Кюстендил, който се намира в местната болница. Там също се извършват процесуално-следствени действия.

По случая е образувано досъдебно производство, което е под наблюдението на Районната прокуратура във Велико Търново. За създаването на документи с невярно състояние законът предвижда до 8 г. лишаване от свобода.

Разследването е започнало на 13 октомври след оперативна информация в местното районно за търговия със зеления сертификат.  

 

 


Топ новини

виж още

Актуална тема