Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. ЧСИ-то по случая с танкера БАДР е лишен от права за общо 7 години

Закон и ред

ЧСИ-то по случая с танкера БАДР е лишен от права за общо 7 години

Снимка:

Решението е окончателно

Частният съдебен изпълнител /ЧСИ/ Тотко Колев е лишен от права за общо 7 години, след като Върховният касационен съд /ВКС/ му наложи още 5 години наказание заради казуса с либийския танкер БАДР.
ВКС отмени решение на Дисциплинарната комисия при Камарата на частните съдебни изпълнители по второ дисциплинарно дело срещу Колев, образувано по искане на правосъдния министър, е показала проверка на "Лекс".
Първото дисциплинарно дело приключи миналата година, когато ВКС лиши Колев от права за 2 години и го глоби с 4000 лева, след като прие, че той е извършил четири от най-тежките нарушения в казуса с танкера, който доведе и до международен скандал.
До него се стигна, след като в края на 2018 г. танкерът беше конфискуван в Бургас, а екипажът му свален, като "Морска администрация" и Гранична полиция съдействали на частния съдебен изпълнител, който възложил танкера на българска компания след проведена публична продан заради дълг от над 9 млн. долара. Последва заплаха от Либия, че ще бъдат задържани всички български кораби, които навлизат в либийски пристанища, но в крайна сметка скандалът беше потушен, а корабът - върнат на държавната либийска корабна компания.
Срещу ЧСИ започнаха дисциплинарни дела, а най-сериозното констатирано нарушение беше, че е пренебрегнал съдебно решение, за да проведе публичната продан на танкера.
Правосъдният министър е поискал във второто дисциплинарно дело на Колев да бъде наложено най-тежкото наказание - той да бъде лишен от правоспособност завинаги. Съдът, обаче, отхвърля искането.
"От налагането на предходно дисциплинарно наказание не може да се направи извод, че то не е постигнало търсения положителен ефект в работата на съдебния изпълнител", посочва ВКС и уточнява, че правилата за определяне на размера на наказанието не предвиждат възможност за кумулиране на неизтърпените наказания и определяне на едно общо за всички нарушения.
Така Тотко Колев всъщност няма да има право да работи като ЧСИ в продължение на общо 7 години. Решението е окончателно.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още