Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Дадоха ТОЛ системата на прокуратурата

Закон и ред

Дадоха ТОЛ системата на прокуратурата

Дадоха ТОЛ системата на прокуратурата - Tribune.bg
Снимка:

Проверката е започнала през месец октомври 2021 година по сигнал за неправомерни действия от служители в Националното ТОЛ управление

Главна дирекция „Национална полиция“ изпраща в прокуратурата материали от проверка за ТОЛ системата. Според разследващите има данни за престъпление, извършено от предишно ръководство на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Проверката е започнала през месец октомври 2021 година по сигнал за неправомерни действия от служители в Националното ТОЛ управление. В хода на проверката е установено, че бивше ръководство на Агенция „Пътна инфраструктура“ е сключило договор за проактивен мониторинг, експлоатационна поддръжка на взаимодействието между програмните и апаратните ресурси и надграждане с нови функционалности на електронната система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние за превозни средства.

Договорът е подписан на 23 декември 2020 година и е за срок от 60 месеца в общ размер от 136 098 328,46 лв. с ДДС. За първите 24 месеца от влизането му в сила на консорциума, с който е подписан, е платена цена от 2 502 326,52 лв. с ДДС на месец. А месечната цена на услугите от началото на 25-я месец до изтичане на срока на договора (до 60-я месец) е в размер на 2 112 291,44 лв. с ДДС - основание за предполагаема от разследващите предпоставка за нанесена щета в особено големи размери на държавния бюджет /престъпление по чл. 220 от НК/. В рамките на проверката е констатирано и неизпълнение на договора от страна на изпълнителя - той не е обучил специалисти и е допускал подизпълнител да осъществява нерегламентиран, съгласно клаузите на договора, достъп до данните на системата - по този начин е изпълнен и съставът на чл. 319а от НК.

Материалите ще бъдат изпратени в прокуратурата с мнение за образуване на досъдебно производство, съобщиха от МВР.                                                                           


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети