Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Машева: Закриването на спецструктури се отрази негативно и се върнахме в предишната ситуация

Закон и ред

Машева: Закриването на спецструктури се отрази негативно и се върнахме в предишната ситуация

Машева: Закриването на спецструктури се отрази негативно и се върнахме в предишната ситуация - Tribune.bg
Снимка:

Има недоброто взаимодействие между институциите – прокуратура и правоохранителните органи – които да противодействат ефективно на престъпността. Мнението изрази пред „Фокус” Даниела Машева – зам.-главен прокурор. По думите ѝ трябва да има комплекс от законодателни промени,„защото всички напоследък говорят за така актуалната тема, че най-важното нещо в държавата е да се случи съдебната реформа, но „тази съдебна реформа трябва да бъде изпълнена със съдържание. А никой не дава никаква конкретика относно това какво се предвижда”, заяви тя.

„Единствената тема, върху която се акцентира в последните 2-3 години, както знаете, това да се намери ефективен механизъм за контрол над главния прокурор. Но такъв механизъм в момента съществува съобразно нашето законодателство”, поясни Машева и добави, че „към настоящия момент всеки прокурор има правомощия, ако главният прокурор извърши престъпление, този прокурор да разследва главния прокурор”.

Заместникът на главния прокурор коментира, че магистратите искат Наказателно-процесуалния кодекс да бъде облекчен от прекаления формализъм и начинът на събиране на доказателства.

„В тази връзка ние сме представили един сравнителен анализ за наказателния процес в Италия, Франция, Германия. И всъщност, смятаме, че прагът на доказване, който се изисква в българския наказателен процес, е много по-висок отколкото в другите държави. И по този начин затова в наказателния процес ние трябва да имаме по-нисък праг на събиране на доказателства, за да можем по-бързо да приключваме наказателните производства и наистина да постигаме осъдителни присъди когато има основание по закон те да бъдат постановени”. Тя отрече умишлено да се неглижират дела особено за корупция.  Призна, че закриването на специализираните структури се е отразило негативно. „Тези структури работеха в продължение на 12 години. Всъщност те бяха създадени с идеята именно да се излезе от местното влияние. Евентуално влияние относно наказателните дела по тези – и за корупция, и за организирани престъпни групи. Но в крайна сметка, отново се върнахме в предишната ситуация. Отново тези дела бяха изпратени по компетентност по съответните места. Създаде се и проблем чисто административно относно преназначаването на колегите в други съдилища и прокуратури. Още е твърде рано да правим такава преценка, но това, което бихме могли да кажем към настоящия момент е, че се налага всички тези дела, които касаеха организирана престъпност, корупция по високите етажи, тепърва отново да продължат в съответните прокуратури или съдилища, което предполага, че те ще бъдат разглеждани, разбира се, една голяма част и са преразпределени на други прокурори, които едва сега ще започнат да работят по тях, да се запознават с тях, и това води до едно забавяне в производствата”, каза Машева. 

Според нея е недопустимо политическо влияние като цяло върху прокуратурата и разбира се, лично към главния прокурор.

„Аз смятам, че прокуратурата е институция, която към момента упражнява своите конституционно установени правомощия и няма никакви основания да бъде призоваван главния прокурор да подава оставка. Неприемливо е политиците да го призовават да подава оставка, защото разбира се, това представлява намеса на определени хора в независимостта на прокуратурата и на съдебната власт като цяло. Всички знаем какъв е редът, ако има основание за отстраняване на главния прокурор, и такава процедура беше проведена от един предишен министър на правосъдието – знаете, че тя приключи с решение, че главният прокурор не е допуснал тези нарушения, за които имаше твърдения. Така че оставката на един главен прокурор, говоря по принцип, би представлявала един личен акт и не може да бъдат правени опити да бъде провокиран да го осъществява, още повече от страна на политици”. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети