Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Държавата и МВР няма да толерират хулигански прояви като при мача „Локо“ – „Хебър“

Закон и ред

Държавата и МВР няма да толерират хулигански прояви като при мача „Локо“ – „Хебър“

Снимка:

Прокуратурата е наложила мерки за неотклонение „парична гаранция“ на трима от задържаните след мача Локомотив-София и Хебър-Пазарджик, заяви старши комисар Георги Хаджиев

Държавата и МВР в никакъв случай няма да толерират хулигански прояви като тези при футболната среща между отборите на „Локомотив“ - София и „Хебър“. Това заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Той и директорът на СДВР ст. комикар Георги Хаджиев изнесоха подробности за боя на мача „Локомотив“ - София и „Хебър“ - Пазарджик в събота. След мелето на стадион "Локомотив" бяха арестувани изпълнителният директор на Локомотив София Бойко Величков и синът му.

„Ще вземем необходимите мерки, за да гарантираме реда и сигурността, да гарантираме удоволствието, което би трябвало да достави едно такова мероприятие на хората, решили да отидат, да разпуснат и да се забавляват, а не да чакаме да се случи нещо и да отиваме на спортно мероприятие като на война“, добави той.

По думите на Ивайло Иванов участието в спортно мероприятие не може да става с маски. Той отправи предупреждение  към организаторите на такива мероприятия, както и към охранителните фирми.

„Нито ние, нито държавата ще допуснем и ще толерираме такива действия. Не искаме това да се случва на спортните мероприятия, провеждани в нашата страна. Провеждането на едно спортно мероприятие е удоволствие и всички произтичащи от това последствия трябва да се спазват", категоричен бе главният секретар на МВР.

Иванов отбеляза, че от МВР имат договорни отношения за охрана на спортни мероприятия с повечето големи столични отбори и посочи, че дори при отсъствие на такива, МВР отново се включва в опазването на обществения ред.

„Клубът-организатор е длъжен да информира МВР и съответната община на територията, на която се провежда спортното мероприятие, за провеждането му. Преди всяка среща се прави анализ от нас и когато се прецени, че срещата е с висока степен на обществена опасност и съществуват рискове за обществения ред, даже и да не искат самите клубове, ние се намесваме. Дори и да нямаме сключен договор за охрана на самото мероприятие, както е било на въпросната среща, е имало наши сили по територия, които наблюдават придвижването на феновете и гарантират обществения ред, но извън стадиона“, добави той.

„Що се отнася до т.нар. "стюарди" - те са били служители на охранителна фирма, които не са си свършили работата. Единият от задържаните е изпълнителният директор, а той е отговорен за сигурността при провеждането на спортното мероприятие и спазването на спортния дух", коментира Иванов.

„Не искам да обвинявам и самите фенове, защото те са се подвели от своето ръководство. Нормално е хората, които са съпричастни и обичат клуба, като видят своите ръководители да действат така, те се увличат и са подвластни на емоцията“, каза още Ивайло Иванов.

„Образувано е досъдебно производство за причиняване на лека телесна повреда с хулигански подбуди, направени са и медицински експертизи и са повдигнати обвинения на три от лицата. Прокуратурата е преценила, че ще бъдат наложени мерки за неотклонение „парична гаранция“, като за едно от лицата тя е 2000 лева, а на другите привлечени лица по 1 000 лева“, каза директорът на СДВР.

По думите на Хаджиев на територията на София се провеждат доста спортни мероприятия, като повечето от тях не се характеризират със степен на висока опасност.

„С футболните клубове от Първа лига имаме подписани договори. Отговорността за реда на мача и опазването на обществения ред носят организаторите на мероприятието. Парадоксалното в случая е, че се оказва, че клубът, който отговаря за обществения ред, е инициатор на инцидента. Веднага са насочени екипи на Второ районно управление, като на място са установени и пострадалите лица. Незабавно са предприети оперативно-издирвателни действия. Установените лица са 5. На всички им беше наложена първоначална мярка за задържане от 24 часа“, допълни той.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още