Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Делото срещу Прокопиев, Дянков и Трайков на финалната права

Закон и ред

Делото срещу Прокопиев, Дянков и Трайков на финалната права

Снимка:

Делото срещу олигарха Иво Прокопиев, бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков е на финалната права. Днес в Специализирания апелативен съд започнаха пледоариите.

Тримата бяха оправдани от първата съдебна инстанция, а прокуратурата, която настояваше за ефективни присъди, протестира решението.

Днес държавното обвинение поиска съдът да наложи наказания лишаване от свобода, според участието на всеки в престъплението, за което е обвинен. 

Според обвинението Прокопиев е подбудил Симеон Дянков да извърши престъпление по служба, а Трайков е подсъдим за безстопанственост. Тезата на разследващите е, че държавата е била ощетена чрез умишлено занижаване на акциите на дружеството, продадени чрез борсата.

На днешното заседание бяха разпитани двама свидетели и изслушана една експертиза. Разпитан беше бившият министър на икономиката Емил Караниколов, който при продажбата на дела от ЕВН е бил директор на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол.

Караниколов не отговори еднозначно на въпрос, зададен от съда, във връзка с това дали е имало натиск при процедурата за продажбата на миноритарния дял от ЕВН. По думите му отговорността е била размита, след като се е създала работна група от представители на различни министерства.

Апелативният специализиран съд ще се произнесе в срок.  


Коментари (2)

червената комсомолска отрепка ПРОКОПИ в пандиза заедно с подопечния му от ДеБъ БОЙКИКЕВ-МАДЖОТО
10.02.2021 15:09 / Отговор
Делчо Попов Ивчо Прокопиев е присвит от страх! Ако все пак вземат, че го осъдят и вкарат в затвора, той ще бъде един от малкото олигарси, които разграбиха България и си получават заслуженото!
11.02.2021 18:08 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още