Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Делото за Дупнишката популярна каса е насрочено за март в Окръжен съд - Кюстендил

Закон и ред

Делото за Дупнишката популярна каса е насрочено за март в Окръжен съд - Кюстендил

Снимка:

222-ма са загубили парите си

Окръжен съд – Кюстендил насрочи разпоредително заседание по делото, известно като „Дупнишка популярна каса“, след като Окръжна прокуратура – Пловдив внесе в съда обвинителен акт срещу Ивона Близнакова, съпругата на починалия председател на „Дупнишка популярна каса“ – Георги Близнаков. Съдия Надя Георгиева насрочи разпоредителното заседание за 17, 18 и 19.03.2021г., от 10 часа в Съдебната палата в Кюстендил, като определи и по три резервни дати за месеците април, май, юни и юли, за които дата и час да се призоват страните по делото, в една призовка.

Срещу подсъдимата са повдигнатите и предявени обвинения за причинени значителни вреди от извършвани банкови сделки с предвидени наказания - лишаване от свобода от 5 до 10 години и глоба от 5 000 лв., до 10 000 лв., както и конфискация на част или на цялото имущество на дееца;

за изпиране на пари, за което са предвидени наказания - лишаване от свобода от 5 до 15 години, глоба от 10 000 лв. до 30 000 лв. и лишаване от права;

за избягване на плащане на данъчни задължения в особено големи размери и потвърдил неистина, за което са предвидени наказания лишаване от свобода от 3 до 8 години и конфискация на част или на цялото имущество на дееца.

Според обвинителния акт пострадалите от първото престъпление са 222 души. Те ще се призоват за разпоредителното заседание през месец март и резервните му дати, като се подредят в списъка по азбучен ред и се разделят по равен брой, от по 74 лица за всяка от трите дати през посочените месеци.

На пострадалите физически лица в призовките ще бъде указано, че явяването им в разпоредително заседание не е задължително. Съдът разяснява на пострадалите, че при желание могат да направят писмено своите искания за конституиране като граждански ищец и частен обвинител в 7- дневен срок от съобщаването им за насрочване на разпоредителното заседание, както и че граждански иск могат да предявят и пред граждански съд.

При наличие на епидемична обстановка в страната на датите, определени за провеждане на откритите съдебни заседания, с цел осигуряване на мерки за безопасност в съдебната зала на Окръжен съд – Кюстендил, пострадалите ще бъдат допускани последователно, един след друг, като броят им в съдебна зала и палата следва да не надвишава 5 лица, в които случай, в съдебна зала следва да присъстват до 15 лица.

Съдът указва на подсъдимата, че участието й по делото е задължително, като при неизпълнение на това задължение без уважителна причина, взетата й мярка за неотклонение – „парична гаранция“ може да бъде изменена в по-тежка, като се отнеме в полза на държавата внесената парична гаранция или й се наложи глоба до 1 000 лв.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още