Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Делото за конфискация срещу Васил Божков е спряно

Закон и ред

Делото за конфискация срещу Васил Божков е спряно

Снимка:

Софийският апелативен съд следва да се произнесе по случая

Процесът за конфискация на имущество, който антикорупционната комисия КПКОНПИ заведе срещу бизнесмена Васил Божков, е спрян от Софийския градски съд, става ясно от решение на съда. В мотивите си за спиране на делото съдия Божана Желязкова посочва, че трябва да се изчака произнасянето на Съда на ЕС /СЕС/ по друго питане на градския съд/СГС/, а именно дали българските норми съответстват на европейските. Така процесът за конфискация срещу Божков ще остане спрян, докато не се произнесе СЕС. Подобно е развитието и с делото за конфискация срещу Цветан Василев – заведено 2016г. и спряно за две години през 2018г., докато се чака отговор по запитване на СГС до Люксембург.

Производството за конфискация срещу Божков започна, след като прокуратурата го обвини, че в периода 2014-2020 г. е ръководел организирана престъпна група, обясняват от КПКОНПИ. Комисията претендира за отнемане на яхти, самолет и 31 имоти, в т.ч. и в чужбина. Става дума за апартаменти, помещения в сгради и право на строеж на многофамилна жилищна сграда в София, апартамент в Балчик, поземлени имоти и двуетажна къща в Гърция, както и имоти в Париж. Цената на имотите се изяснява.

Определението на съдия Желязкова за спирането на делото за конфискация не е окончателно и КПКОНПИ вече го е атакувала пред Софийския апелативен съд, който следва да се произнесе.    


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още