Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Делото за смъртта на Чората във ВКС е пред финал

Закон и ред

Делото за смъртта на Чората във ВКС е пред финал

Снимка:

Възобновеното дело за смъртта на Ангел Димитров, известен като Чората, е на финалната права, а днес започнаха пледоариите, съобщи БГНЕС.

Делото е образувано след решение на петчленен състав на Върховния касационен съд /ВКС/, с което по реда на възобновяването е отменено постановеното решение на ВКС и делото е върнато за ново разглеждане от друг състав на касационната инстанция.

Заседание освен днес, ще се проведе и в сряда.

Ангел Димитров почина на 10 ноември 2005 г. при полицейската операция “Респект” в Благоевград. За смъртта му бяха обвинени Мирослав Писов, Иво Иванов, Янко Граховски, Георги Калинков и Борис Механджийски. След 14 години - през април 2019 г., ВКС ги осъди на по 7 години затвор. Петимата, както и главният прокурор Сотир Цацаров, внесоха искане във ВКС за възобновяване на делото.

„Действително това, като че ли е финал на сагата и до него се достигна след предложение на главния прокурор за възобновяване на делото след поредното произнасяне на състав на Върховния съд. Това предложение беше уважено и в резултат беше образувано настоящото производство пред Върховния съд. Това е производство по същество с възможностите на инстанцията да събира доказателства, респективно да прецени тези доказателства и да се произнесе. В крайна сметка това е окончателно произнасяне. Процедурата не предвижда, поне по редовен способ, делото да премине в компетентност на друг съд, би трябвало да чуем последния съдебен акт”, обясни адвокат Явор Нотев, който защитава в този процес Механджийски.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още