Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Делото за водната криза в Перник започва по същество през май

Закон и ред

Делото за водната криза в Перник започва по същество през май

Делото за водната криза в Перник започва по същество през май - Tribune.bg
Снимка:

Съдебният процес срещу бившия министър на околната среда и водите Нено Димов за водната криза в община Перник през 2019 г. започва по същество на 3 май, реши състав на Специализирания наказателен съд в разпоредително заседание в понеделник.

Съдът прие, че в хода на досъдебното производство не са допуснати процесуални нарушения, които накърняват правата на обвиняемите.

Според Специализирана прокуратура от събраните доказателства са налице разумни основания за извода, че бившият министър на околната среда и водите в периода от 01.04.2019 г. до 19.11.2019 г. евентуално е проявил умишлена безстопанственост, като с действията си е довел до разпиляване на имущество, публична държавна собственост - вода за питейно-битови нужди от язовир "Студена" в размер на 1 025 303 куб. м на стойност 1 901 937,06 лева. В условията на недостиг на питейна вода за жителите на общината е било разрешено водоползването за промишлени цели от търговските дружества "Стомана Индъстри" АД и "Топлофикация Перник" АД.

По отношение на бившия и.д. кмет на община Перник Севделина Ковачева са събрани достатъчно доказателства, които дават основания за извода за евентуално извършено длъжностно престъпление през периода октомври-ноември 2019 г. - след като е била уведомена писмено от управителя на ВиК-Перник за силно намаляване на дебита на водоизточниците, не е предприела действия (издаване на заповед) за въвеждане на режим на водоползване в общината.

В хода на досъдебното производство са разпитани 156 свидетели, изготвена е деветорна техническа експертиза, събрани са над 40 000 страници доказателства.

Решението на съда в разпоредителното заседание не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Апелативния специализиран наказателен съд.   

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати