Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Демерджиев иска дисциплинарно производство срещу Гешев заради случайното разпределение на дела

Закон и ред

Демерджиев иска дисциплинарно производство срещу Гешев заради случайното разпределение на дела

Демерджиев иска дисциплинарно производство срещу Гешев заради случайното разпределение на дела - Tribune.bg
Снимка:

Служебният правосъден министър предлага производство и срещу Пламена Цветанова

Министърът на правосъдието в служебния кабинет Иван Демерджиев предложи да се образува дисциплинарно производство срещу Иван Гешев за допуснати дисциплинарни нарушения по чл. 307, ал. 3, т. 3 и т. 4 ЗСВ, информират от правното ведомство.

Писмото с предложението е изпратено до членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

Причината - отказът на Прокуратурата на два пъти да предостави поисканата от Министерството на правосъдието информация във връзка с т.нар. случайно разпределение на дела. От министерството пишат, че в медиите се е появила информации за пропуски, нарушения и разнопосочна практика във връзка с разпределението на делата и преписките в органите на съдебната власт.

По този повод, с писмо на министъра на правосъдието, адресирано  до председателите на Върховния касационен съд, Върховния административен съд, Апелативните съдилища, Главния прокурор на Република България, административните ръководители на Върховна административна прокуратура и на Апелативните прокуратури е била поискана информация относно приетите от съответните административни ръководители вътрешно-ведомствени актове, осигуряващи прилагането на принципа на случайния подбор, както и  приетите вътрешни правила за сформиране на съдебни състави и екипи за разследване на случаен и определен избор.

Първото искане е отправено през август тази година, следват уточняващи писма и второ искане от МП, като днес – на 9 декември – с писмо на заместник на Главния прокурор при Върховна касационна прокуратура Пламена Цветанова са представени действащите към момента Правила за приложението на разпределението на преписките и досъдебните производства на принципа на случайния подбор в Прокуратурата на Република България.

Информацията обаче не била пълна, липсват заповедите на административните ръководители на прокуратурите, с които се създава организация за приложението на принципа за случайно разпределение на преписките и досъдебните производства. Няма и изтъкната обоснована причина, поради която правилата се представят едва през месец декември, като същите са изискани с писмо от месец август, пишат от правното ведомство. 

Поради това министърът на правосъдието посочва, че с действията и бездействията си, главният прокурор е нарушил изискванията на т. 8.3; 8.5; 8.6 от Кодекса за етично поведение на българските магистрати

(КЕПБМ), произтичащи от специфичните правила за етично поведение на административните ръководители, както и т. 8.6 КЕПБМ, съгласно които той е основен гарант при утвърждаване на независимостта на магистратите при вземането на решения и при спазване принципа на случайното разпределение на преписките и делата. Те по своята същност имали за последица и накърняване престижа на съдебната власт (дисциплинарно нарушение по чл. 307, ал. 3, т. 3 ЗСВ).

Министърът на правосъдието предлага още да се образува дисциплинарно производство и срещу Пламена Цветанова за допуснати дисциплинарни нарушения по чл. 307, ал. 3, т. 3 и т. 4 от ЗСВ, като ѝ се наложи съответното на тежестта на нарушенията дисциплинарно наказание.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати