Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Демерджиев: Предали сме на Турция списъци с потенциални каналджии, очакваме акция

Закон и ред

Демерджиев: Предали сме на Турция списъци с потенциални каналджии, очакваме акция

Демерджиев: Предали сме на Турция списъци с потенциални каналджии, очакваме акция - Tribune.bg
Снимка:

"Турската страна още по-активно да участва в действия, които да не позволят на границата да се събират големи мигрантски групи, които да атакуват нашата граница" - това са договорили вътрешният министър Иван Демерджиев  и турският му колега Сюлейман Сойлу на среща вчера.

За нея съобщи Демерджиев на откриването на строителните дейности за нов затвор в село Самораново, община Дупница, предава БТА.

"По-рано се наблюдаваше струпване на над хиляда души, които атакуваха постепенно нашата граница, на малки групи от по 20-30 души. Разбирате колко трудно е да се противодейства на такава ситуация, но сега с наличието на турските сили, събирането на толкова много хора не може да се случи и това изключително много ни улеснява", каза още Иван Демерджиев.

И изтъкна още, че турските униформени патрулират много по-активно вече от тяхната страна и правят проверки за незаконно оръжие, наркотици и каналджийство.

"Предадох вчера на министъра списъци с такива турски граждани, за които имаме данни, че се занимават с това, и получих неговото уверение, че ще има акция в Турция. Такива акции по линия на наркотици бяха вече проведени. При тях бяха задържани големи количества наркотици - от самолет и от камион, за които ние подадохме данни, обясни Демерджиев.

"Вярваме, че с взаимни усилия и направената съвместна работна група ще успеем натискът да го сведем до минимум. Както виждате в момента, стремим се хората, които преминават през територията на нашата страна, да бъдат задържани. Такива усилия нямаше в предишните години и месеци, и точно заради това основните критики бяха насочени към нас. В последните месеци ние се справяме с това и получаваме положителни отзиви и от партньорите си, и от ЕС", каза министър Демерджиев.

Служебният министър на МВР посочи, че вече има ефект от тези действия и значително е спаднал натискът върху българските гранични полицаи.

Той посочи, че турската страна е разположила много сили по протежението на нашата граница. Това са жандармерия, която е изключителна сила в Турция, както и сили на военните, посочи вътрешният министър. Той заяви, че те са разположени на различни стратегически подстъпи към границата и по този начин събирането на големи групи мигранти е предотвратено.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати