Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. ДНСК: Част от кейовата стена в „Росенец“ няма строителни книжа

Закон и ред

ДНСК: Част от кейовата стена в „Росенец“ няма строителни книжа

ДНСК: Част от кейовата стена в Росенец няма строителни книжа - Tribune.bg
Снимка:

Удължението на кейовата стена в лесопарк „Росенец“ е изградено без необходимите строителни книжа, установи Дирекцията за национален строителен контрол след извършена проверка по документи и на място. Инспекцията е по разпореждане на министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов.

ДНСК не откри строителни книжа в община Бургас, нито искания за издаване на разрешение за строеж за преустройство и удължаване на хидротехническо съоръжение „Кейова стена“, изградено в акваторията на Черно море. С изменение на кадастралната карта през 2020 г. площта на кейовата стена е увеличена от 1029 кв. м на 5838 кв. м съгласно предоставените кадастрални скици. Според тях обектът се води поземлен имот.

От Службата по геодезия, картография и кадастър в Бургас е издадена скица на имота, предназначен за пристанище, с вписан собственик „Хермес Солар“ ООД, съгласно констативен нотариален акт от 2020 г. В него е записано, че имотът се състои от две основни части – северна и западна, изградени на два етапа в акваторията на Черно море през 70-те и 80-те години на ХХ век.

При проверката на място от ДНСК е установено, че обектът „Кейова стена“ представлява стоманобетонна подпорна стена – вълнолом и стоманобетонен кей с „Г“ образна форма.

Приблизителната дължина на съоръжението е 280 метра и се състои от северна част с приблизителна дължина 175 м и западна - с приблизителна дължина 105 м.

От огледа на място става ясно, че около 50 м от северната, дългата част на кейовата стена, е старо строителство. Бетонът е обрушен и на места има оголена, силно корозирала армировка. Върху нея е положена нова бетонова настилка.

Новото строителство е цялата къса част и около 125 м от дългата част на кейовата стена. Това се потвърждава от кадастралните скици и от сателитните снимки.

За новото строителство не са открити необходимите строителни книжа, включително разрешение за строеж. В следствие на проверката ДНСК ще възложи на външни специалисти извършване на подробно обследване обхващащо и подводната основа на имота „Кейова стена“.

Въз основа на данните от обследването ДНСК ще предприеме последващи законосъобразни действия по случая, съобщават от още от дирекцията.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети