Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Свидетелство за съдимост вече може да се заяви и през мобилния телефон

Закон и ред

Свидетелство за съдимост вече може да се заяви и през мобилния телефон

Свидетелство за съдимост вече може да се заяви и през мобилния телефон - Tribune.bg
Снимка:

Документът може да бъде поискан 24/7 от всяка точка на света с отдалечен, квалифициран е-подпис на Еvrotrust

От днес свидетелство за съдимост може да се заяви и получи от Министерството на правосъдието чрез отдалечени и квалифицирани е-идентификация и е-подпис на българската компания Evrotrust Technologies. С мобилното приложение на компанията гражданите могат да поискат електронно свидетелство за съдимост директно през мобилния телефон - най-бързият и удобен начин за получаване на административна услуга, спестяващ време и средства, и осигуряващ безопасна среда в условията на COVID-19.

Министерството на правосъдието се отзова на отправените в условията на пандемията препоръки за улеснение на гражданите, като създаде нова възможност за достъпване на услугата електронно свидетелство за съдимост.

Електронното свидетелство за съдимост има същата сила като свидетелството за съдимост, издадено на хартиен носител. Е-документът може да бъде заявен 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата на сайта на Министерството на правосъдието. Издаваните електронни свидетелства за съдимост са предназначени да послужат пред всяка една институция или фирма и са на български и на английски език, с цел улеснение при използването им в чужбина.

Всички български граждани, които не са осъждани и са родени на територията на страната, могат да поискат документа с отдалечен квалифициран е-подпис на Evrotrust, независимо дали се намират в България или в чужбина.

За целта Министерството на правосъдието използва модула за е-автентикация на Държавна агенция „Електронно управление“.

Електронният подпис на Evrotrust е напълно законен и равностоен на саморъчния подпис на хартия. Приложението отговаря на всички изисквания и стандарти за информационна сигурност. Evrotrust използва автоматизирано разпознаване чрез технология за 3D биометрия на лицето през камерата на телефона и чрез документа за самоличност. Мобилното приложение на Evrotrust може да бъде свалено безплатно от Google Play или App Store на всяко смарт устройство - телефон или таблет с операционна система iOS и Android. Към момента повече от 100 хил. потребители използват приложението на компанията.

„Съвместната ни работа с Министерството на правосъдието за пореден път показва, че Evrotrust е мощен инструмент за дигитализация на услугите на държавната администрация, което носи огромни ползи и предимства за гражданите и бизнеса. В условията на епидемия от коронавирус отдалечените е-идентификация и е-подпис дават възможност на хората безопасно да заявяват и получават административни услуги. Очакваме постепенно всички институции да интегрират Evrotrust“, коментира проф. д-р Георги Димитров, член на Съвета на директорите на Evrotrust. 

Заявяване за издаване на облачен квалифициран електронен подпис (КЕП) може да се направи при доставчика на удостоверителни услуги у нас Evrotrust.

                                                                                       

                                                                                                                                                                                                                      


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети