Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Двама бивши шефове от ГДБОП се изправят пред Темида за подкупи от дилъри

Закон и ред

Двама бивши шефове от ГДБОП се изправят пред Темида за подкупи от дилъри

Снимка:

„Хонорарите“ за протекции варирали между 20 000 и 50 000 месечно

Специализираната прокуратура предаде на съд двама бивши ръководни служители в ГДБОП за получаване на подкупи от наркоразпространители срещу протекции на престъпната им дейност, съобщиха от държавното обвинение.

На подсъдимата скамейка ще седнат бившия началник на отдел „Наркотици“ в ГДБОП Цветан Панков и бившия началник сектор в същия отдел Кирил Ванков.

Според обвинението от началото на 2017 г. до 25.06.2020 г. в качеството си на длъжностни лица, заемащи отговорно служебно положение, участвали в организирана престъпна група за получаване на подкупи от лица и групи за разпространение на наркотици - обект на наблюдение от отдела, в който служат.

Подкупите варирали от 20 000 до 50 000 месечно. Парите били „хонорар“ за протекции. Така се спъвали разработки на отдела срещу дадената наркогрупа.

Обвинен и предаден на съд за участие в групата е и Д.Т. в качеството му на посредник на на антимафиотите. Той се свързвал с членове на наркогрупи, договарял с тях исканите суми, уреждал срещи с полицейските служители, събирал подкупи.

Цветан Панков беше арестуван 25.06.2020 в момента на получаване на подкуп. По-късно бяха задържани и останалите.

Към момента бившият началник на отдел „Наркотици“ в ГДБОП е с мярка за неотклонение „домашен арест“. Мерките за процесуална принуда на другите двама участници в групата са „гаранция в пари“.

Двамата полицаи бяха уволнени в началото на тази година.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още