Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Двама полицаи са с повдигнати обвинения за подкуп

Закон и ред

Двама полицаи са с повдигнати обвинения за подкуп

Двама полицаи са с повдигнати обвинения за подкуп - Tribune.bg
БГНЕС

Двама полицейски служители са с повдигнати обвинения за подкуп, информира на брифинг в Окръжна прокуратура – Благоевград.

Случаят е от 17 ноември, когато патрулът от двама служители на „Пътна полиция“ към Главна дирекция „Национална полиция“, е осъществявал контрол на движението по пътищата и превенция на корупцията.

По данни на прокуратурата двамата полицаи са поискали и взели подкуп в два отделни случая. Единият засяга шофьор на камион, превозващ дървесина, а вторият е за шофьор на лек автомобил. И в двата случая размерът на подкупа е 500 лева. Автомобилът на полицаите е бил без камера. Арестуваните служители  имат стаж в системата на МВР съответно 15 и 17 години, стана известно на брифинга.  Единият е на 37 години – който е старши по наряд, другият на 42 г. Те са задържани на 24 ноември в София със заповед за задържане до 72 часа. 

Тези служители не са контролирани, а те самите би трябвало да осъществяват контрол срещу корупцията. Благодаря на гражданите, които са се осмелили още същата вечер, да подадат жалби в районните управления на МВР, каза Ивайло Филипов. 

Имало е и заплаха: „И да не смееш да кажеш някъде, защото ще те намерим“, отправена към жителя на Симитли, който е единият, от когото е искан подкуп.

При първият случай не се е стигнало до такъв стрес, тъй като собственикът на фирмата е имал опит. На прибиране към Гоце Делчев след случая, шофьорът споделил на шефа си, че е дал 500 лв. на полицаите. Шефът е подал жалбата в РУ-Гоце Делчев.

Този служебен автомобил е изпращан 5 пъти в област Благоевград да прави проверки и петте пъти не е бил снабден с необходимите проследяващи устройства. Разследва се дали и другите екипи не са действали като колегите си предвид липсата на проследяване на автомобила.

Заведена е преписка и е започнала проверка. Прокуратурата е уведомена едва на следващия ден, каза Филипов. Той обяви, че случаят е докладван още същата нощ в ОДМВР – Благоевград, около 22 ч. За мен стой въпросът защо веднага не е докладвано на прокуратурата и защо се е започнало със снемане на обяснения, а не с разпити директни на гражданите. На този въпрос трябва да бъде поискан отговор, добави Филипов. Обясненията да подробни, но за мен е притеснително, че по наше искане от ОДМВР – Благоевград, имената на служителите ни бяха предоставени на петия ден след случаите, каза прокурорът.

Законът предвижда затвор от 3 до 10 г., лишаване от права да упражняват определени професии и глоба до 20 000 лв. От прокуратурата ще поискат мярка „постоянен арест“.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати