Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Дворецът „Врана“ е на Симеон Сакскобурготски и сестра му, реши Апелативният съд в София

Закон и ред

Дворецът „Врана“ е на Симеон Сакскобурготски и сестра му, реши Апелативният съд в София

Снимка:

Софийският апелативен съд излезе с решение, че собственици на парка и двореца „Врана" са Симеон Сакскобурготски и сестра му Мария-Луиза, става известно от акта на съда публикуван на сайта му. Решението не е окончателно и може да се оспори пред Върховния касационен съд.

Апелативният съд е отхвърлил решението на Софийския градски съд, че собственик е държавата. Държавата, представлявана от министъра на регионалното развитие и благоустройството, е осъдена да заплати на Симеон Сакскобурготски сумата от 59 523 лв, а на сестра му 98 676 лв., представляващи разноски за двете съдебни инстанции.

Според съда по делото не е било установено държавата да е придобила правото на собственост върху процесните недвижими имоти чрез правна сделка или по давност, или други способи, определени в Закона за държавната собственост.

„Актът, с който тези имоти са били отнети през 1947 г., към настоящия момент е обявен за противоконституционен, а с оглед неговото правно естество и за невалиден, поради което според общите принципи на вещното право не може да легитимира държавата като собственик на имуществото, което е придобила въз основа на този акт", се посочва в решението на съда. Освен това държавата не е доказала строителството на обектите да е било извършено със средства от бюджета.

„От събраните по делото доказателства се установява, че „Врана“ е построен с лични средства на българския владетел Фердинанд", посочва в заключение съдът.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още