Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Джок Полфрийман е осъдил България в Страсбург

Закон и ред

Джок Полфрийман е осъдил България в Страсбург

Снимка:

България трябва да заплати на Полфрийман обезщетение от 5200 евро, но парите ще отидат при родителите на Андрей Монов

Австралиецът Джок Полфрийман е осъдил България в Страсбург. Това съобщи адвокатът му Адела Качаунова. Делото е заведено по негова жалба, като причината е побой, нанесен му от надзирателите в затвора в София през 2013 година.

Припомняме, че той излежаваше присъда за убийството на студента Андрей Монов през 2007 г.

По думите на Качаунова съдът е постановил, че е нарушен чл. 3 на Конвенцията за защита правата на човека, а именно, че Полфрийман е станал жертва на нечовешко и унизително отношение в Софийския централен затвор.

Държавата ни е осъдена, защото не е разследвала ефективно случая, при който са пострадали Полфрийман и още няколко чужденци и освен това не е успяла да обясни от какво са нараняванията на затворника.

Така България е осъдена да плати 5200 евро обезщетение на Полфрийман. Парите ще отидат при родителите на Монов, тъй като австралиецът все още им дължи кръвнина.

Полфрийман бе осъден на 20 години затвор. През 2019 г. той бе предсрочно освободен. Към онзи момент бе излежал малко над 13 години от наказанието си.

Освобождаването му предизвика бурни реакции сред обществото срещу съдиите, постановили решението. Прокуратурата се опита да възобнови делото, но Върховният касационен съд отхвърли искането.

След освобождаването му от затвора Полфрийман бе преместен в центъра за настаняване на чужденци в Бусманци и му бе наложена забрана да напуска България. Тя бе отменена от съда в край на миналата година, а в края на март стана ясно, че австралиецът е напуснал България.

Джок Полфрийман настоява, че не е убил Андрей Монов умишлено и по хулигански подбуди. Австралиецът твърди, че става дума за неизбежна самоотбрана.   


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още