Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Един от задържаните за шпионската афера е пуснат под парична гаранция

Закон и ред

Един от задържаните за шпионската афера е пуснат под парична гаранция

Снимка:

Шестима са обвинени в събиране на класифицирана информация в полза на чужда държава

Единият от шестимата задържани за шпионската афера е пуснат на свобода под парична гаранция, съобщи БНТ. Източници на медията уточняват, че след като му е повдигнато обвинение, той е дал показания и е направил самопризнания за дейността на групата.

В четвъртък вечерта при акция на ДАНС и МВР бяха задържани шестима обвиняеми за участие в група за шпионство в полза на чужда държава - Русия. Групата се е занимавала с това да събира класифицирана информация, която представлява държавна тайна.

Като ръководител на групата прокуратурата сочи бивш ръководен кадър на военното разузнаване. По неофициална информация става дума за Иван Илиев, а в групата е и съпругата му. Останалите четирима са настоящи и бивши военни на различни нива, двама от тях действащи, а един в момента е директор на класифицираната регистратура на парламента. Също по непотвърдени официално данни това е Любомир Медаров.

При предишните шпионски афери, разкрити от службите, ставаше дума за чужди граждани, които разузнават за тяхната страна, а в случая за наши военни, предаващи информация на друга държава.

Главният прокурор Иван Гешев коментира, че задържаните са продавали интересите на България за жълти стотинки и сравни аферата с „Петорката от Кеймбридж".  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още