Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Експертиза: Дружеството на Прокопиев е създало предпоставки за манипулиране на приватизацията на EVN

Закон и ред

Експертиза: Дружеството на Прокопиев е създало предпоставки за манипулиране на приватизацията на EVN

Снимка:

Дружеството на Иво Прокопиев „Булброкърс” е нарушило прозрачността и е създало предпоставки за манипулиране на сделката за приватизацията на EVN. Това е заключението на счетоводната експертиза, приета по делото срещу бизнесмена и бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков, предава Канал 3.

Тримата са подсъдими за продажбата на държавния дял от електроразпределителното дружество на занижени цени. В заключението на вещото лице се посочва, че избраният метод за приватизация на държавният дял на EVN – смесен закрит аукцион, е позволил на инвестиционния посредник в сделка „Булброкърс” да закупи акциите на по–ниски цени от участниците на вторичния пазар. Това според експерти грубо нарушава прозрачността и равнопоставеността при приватизационната сделка.

„Методът на закрит аукцион позволява задаването на серия от поръчки, задаващият да блокира пазара или да спечели голяма част от поръчките. В случая това налице ли е от фирмата „Булброкърс”? Да, налице е“, посочи вещото лице Марчев .

 „Опорочена е прозрачността и равнопоставеността при този аукцион. Заявките са подавани по този начин, който удовлетворява фирмата на Иво Прокопиев, максимално да получи акциите на минимална цена”, каза наблюдаващият прокурор Емил Петров.

Бившият финансов министър Симеон Дянков е подсъдим за престъпление по служба. Според прокуратурата, именно той е поискал от тогавашния изпълнителен директор на Агенцията по приватизация да възложи оценката по сделката да се извърши от фирмата „Булброкърс”. Дружеството  е контролирано от бизнесмена Иво Прокопиев. А целта била фирмата да се облагодетелства с над 1 милион лева, твърдят още от прокуратурата. Бившият икономически министър Трайчо Трайков пък е с обвинение за умишлена безстопанственост.  


Коментари (1)

Росен Този човек мами държавата и народът й вече трето десетилетие, но все още си ходи ухилен и доволен.
04.03.2020 19:10 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още