Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Ревизоро: Всички, укрили офшорни сметки и имущества, трябва да си носят отговорността

Закон и ред

Ревизоро: Всички, укрили офшорни сметки и имущества, трябва да си носят отговорността

Снимка:

Действията на главния прокурор ще дадат увереност на хората, които нямат офшорни сметки, да се защитят

Депутатът от НФСБ Емил Димитров-Ревизоро коментира в кулоарите на парламента, че главният прокурор Сотир Цацаров има право да изиска от председателя на ДАНС Димитър Георгиев информация за всички банкови сметки, участие в офшорни компании, недвижими имоти в чужбина и други инвестиции за лицата, заемащи висши публични длъжности.

„Като цяло подкрепяме това. Смятаме, че всички, които са укрили подобни сметки и имущества, следва да си носят отговорността. Това е нормална реакция, той има право да го направи и мисля, че никой не би възразил, напротив, бихме го подкрепили и ако трябва и законодателно“, увери народният представител.

За обвинител №1 е важно още дали всичко е обявено по закон или остава недекларирано по съответния ред. Информация се изисква и за имущества на политици, придобити, както лично, така и чрез свързани или подставени лица. Според депутата Емил Димитров-Ревизоро Цацаров има и повод за това.

„Нормално е политическите сили помежду си да замесват офшорките, за да си решават някакви техни проблеми. Ако аз вас ви обвиня, че имате такива сметки, единственият начин да го докажете, е примерно прокурор да провери и да каже – ние проверихме, тя не фигурира в списъка. Т.е. това ще даде увереност на хората, които нямат участие, да могат да се защитят, а другите ще си носят отговорността“, подчерта финансистът.

За него предприетото от главния прокурор е напълно нормално да се случи заради нажежената обстановка - къщи, вили, сметки, имоти, имущество, дялове, участия и опит да се скрие зад тези офшорки цялата тази история със сметки и доходи, които не са декларирани. Засега депутатите не обмислят законови промени, но те ще се наложат, ако компетентните органи на други страни, включително и в Европейския съюз откажат съдействие на ДАНС, смята депутатът от НФСБ. „Както казах, всички ще го подкрепят, въпреки че някои имат от какво да се притесняват“, напомни Емил Димитров-Ревизоро.

Моника Гаджанова   

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив