Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Евелин Банев - Брендо стана причина за съдебно дело срещу „Креди Сюис“ в Швейцария

Закон и ред

Евелин Банев - Брендо стана причина за съдебно дело срещу „Креди Сюис“ в Швейцария

Евелин Банев - Брендо стана причина за съдебно дело срещу Креди Сюис в Швейцария - Tribune.bg
Снимка:

Евелин Банев - Брендо стана причина федерален прокурор в Швейцария да заведе дело срещу „Креди Сюис“, пише БНТ. От банката се претендира за обезщетение на стойност 42 милиона швейцарски франка по обвинение, че е допуснала Брендо за три години да изпере 55 милиона франка.

Става въпрос за периода от 2004 до 2007 година. Според обвинението през тези три години българин, който живее в Швейцария от края на 1989 година, е внесъл в сакове голяма част от тези пари в сметки на Брендо в тази банка. Документирано е, че парите са били предимно в дребни банкноти и са обявени като приход от имотни сделки в България. Интересно е, че през 2004 година на срещите в банката той отива заедно със своя съдружник Константин Дишлиев, който беше показно разстрелян пред ресторант в София през 2005 година.

По делото има обвинение и срещу българка, която е бивш служител на банката и по това време е работила като банков консултант, който е обслужвал точно сметките на Брендо. Самото разследване започва още през 2008 година. То е продължило малко повече от 14 години. Интересно е още, че в самото разследване Брендо е споменаван и с прякора „Игор“. Според запознати - това е прякор, който Брендо е ползвал в украинските си връзки, които са били част от каналите за трафик на кокаин от Латинска Америка към Европа.

Швейцарските медии писаха за това разследване още в края на лятото на миналата година и тогава от Швейцарската прокуратура обявиха, че ще внесат делото в съда през февруари.

„Там имаше доста ясно е коментирано, че става дума за Брендо, включително всички детайли около тежките инциденти, свързани с Брендо, убийствата на Дишлиев, на майка му, на румънския агент, който се е опитал да купи от него кокаин. Обвиненията са, че банката да кажем в началото просто не е спазвала правилата. Включително нашата сънародничка и нейния началник пътуват до България да видят действително ли тези дребни банкноти, които влизат в швейцарската банка имат реален произход, защото легендата е, че те са от имотни сделки в България“, обясни Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Според законодателството на Швейцария, за да може да се претендира обезщетение от банка за неспазване на правилата, трябва да има обвинение срещу физическо лице. Тя е била служител на най-ниско ниво и е имала право да подписва документи за до 100 хиляди франка. Нейният началник, с когото били идвали у нас, за да проверяват дали произхода на парите е реален, обаче е починал. Така за прокуратурата в Швейцария тя се оказва единственият жив участник, който се предполага, че е извършил нарушения. Според прокуратурата в конфедерацията първо не са изпълнени правилата за проверка на произхода на парите и второ, след 2005 година вече е имало достатъчно притеснителна информация за Брендо и банката е следвало да спре да обслужва негови сметки.

Въпреки това Банев е останал клиент до 2008 година, когато разследването е започнало. То е преминало през много перипетии и спирания и така е продължило повече от 14 години.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати