Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Фирмата “Феникс Дупница“ може да остане без лиценз заради пожара на АМ „ Струма“

Закон и ред

Фирмата “Феникс Дупница“ може да остане без лиценз заради пожара на АМ „ Струма“

Фирмата Феникс Дупница може да остане без лиценз заради пожара на АМ Струма - Tribune.bg
Снимка:

АПИ внася сигнал в прокуратурата срещу собственика на предприятието

Може да се стигне до отнемане на лиценза на фирма „Феникс Дупница“, превърнала в незаконен склад терена под моста на АМ „ Струма“ и предизвикала пожар, заяви за БНР Пламен Ангелов, директор на Регионалната инспекция по околна среда. Според него не е било редно полиетиленовите отпадъци и опаковките от лекарства, които вчера се запалиха под мостовото съоръжение на магистралата край Дупница, да бъдат съхранявани там.

“Последното предписание със срок изтече преди повече от 20 дни, в което бяхме дали срок да се изчисти площадката, която той е заел без да има никакво основание. Тя не е негова собственост. Най-вероятно действията, които ще предприемем, ще бъдат свързани не само със санкции, но и отнемане на лиценза му като оператор. Що се касае до това за къде ги е приготвил – ТЕЦ “Бобов дол“ има разрешително за изгаряне на такива отпадъци“, обясни Ангелов.

Пожарът край Дупница вече е потушен, а  обгазяването от запалените огромни количества пластмасови и хартиени отпадъци, сред които и опаковки от лекарства, не е опасно за хората, категоричен е експертът. Той припомни, че най-потърпевши са били селата Блажиево и Джерман. Все още няма информация за степента на обгазяване на района на град Дупница, но кметът Методи Чимев вече издаде заповед за критично бедствено положение за част от населените места в близост до пожара под моста на АМ „Струма“.

От проверките през последните пет години на РИОСВ - Перник е видно, че фирмата „Феникс Дупница“ има няколко големи бази за изкупуване, предварително третиране и преработка на хартия, пластмаса, черни и цветни метали.

"Полиетиленовият отпадък трябваше да отиде за изгаряне в ТЕЦ „Бобовдол“, твърди собственикът на фирмата за вторични суровини Кольо Илиев.

От справката за последните пет години дружеството е санкционирано три пъти за нередности, а наложените глоби са почти 20 хил. лева.

Междувременно от Агенция „Пътна инфраструктура“ внесоха сигнал в прокуратурата срещу собственика на предприятието за преработка и изкупуване на вторични суровини заради пожара.

Преминаването в участъка от автомагистрата между п. в. „Дупница“ и п. в. „Бобошево“ остава ограничено в двете посоки. Трафикът се пренасочва по обходен маршрут от п. в. „Дупница“ по път I-1 (E-79) до п. в. „Бобошево“ на АМ „Струма“ и обратно.

Предстои да бъде направено обследване и на самото мостово съоръжение заради конструктивни изменения вследствие на пожара.

Първоначалният анализ ще бъде готов до края на деня. Въз основа на него ще се реши дали преминаването по съоръжението остава ограничено и какви ремонтно-възстановителни дейности ще е необходимо да се предприемат за безопасното преминаване по моста в района на пожара.  

 

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още