Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. „ТАД Груп“ търсила слаби места в сигурността на фирми, после ги привличали за клиенти

Закон и ред

„ТАД Груп“ търсила слаби места в сигурността на фирми, после ги привличали за клиенти

Снимка:

В момента тече делото по мярката за неотклонение на Иван Тодоров

Иван Тодоров е разпореждал нерегламентирано да се тестват системи на различни фирми. Когато бъдат открити пропуски в системите на фирмите, те трябвало да се привличат за клиенти. Това твърди държавното обвинение, което иска съдът да остави в ареста обвинения за подбудителство към кибертероризъм Иван Тодоров. В момента в Специализирания съд тече делото по мярката му за неотклонение.

Прокуратурата изнесе като доказателства заключения на експерти, които са разкодирали част от компютрите на Кристиян Бойков, служител във фирмата на Тодоров.

„От разпитите стана ясно, че са източени и криптирани данните на над 5 милиона и сто хиляди български граждани. Две седмици преди реализацията – оповестяването публично, тези данни са предоставени на сайта Биволъ“, съобщи прокурорът по делото Евгения Станкова, цитирана от БГНЕС.

Станкова добави още, че Иван Тодоров е подбудил Бойков към кибертероризъм, като го е наставлявал да тества системите на фирми, но не стана ясно къде, как и по какъв начин Тодоров е принудил Бойков да копира данните от НАП и да ги разпространи по медиите.

В събраните материали по делото се съдържат факти, според които около две седмици преди задържането на служителя в "ТАД Груп" Кристиян Бойков, източените от информационната база на НАП данни са били предоставени на български и чуждестранни медии.

Анализът на компютърните конфигурации показва, че е имало скрит чат през приложението "Телеграм" между един от обвиняемите и собственика на сайта "Биволъ" Атанас Чобанов, по който данните, копирани от НАП са му били предоставени.

Налице са данни, че е била копирана информация за лица на висши ръководни постове в държавата, за застрахователна компания, популярна хазартна игра.

Вчера и днес са разпитани и служители на Националната агенция за приходите. От разпитите стана ясно, че са копирани данните на над 5,1 млн. български граждани. Това са ЕГН-та, различни комбинации от цифри, регистрационни номера на моторни превозни средства - най-различни данни, с които НАП е редно да разполага. Тези данни са копирани от лицата, които са привлечени към наказателна отговорност и са предоставени на различни сайтове, цитират обвинението БГНЕС.

Към момента собственикът на "ТАД Груп“ Иван Тодоров, както и двамата обвинени служители във фирмата отказват да съдействат на разследването по какъвто и да е начин в т.ч. - да предоставят паролите, с които да бъде декриптирана информацията, съдържаща се в компютрите, иззети при претърсванията в офиса на фирмата.

Специализираната прокуратура поиска делото по мярката за неотклонение на Иван Тодоров да се гледа при закрити врата заради наличието на чувствителна информация за лица, институции и фирми. Съдът не прие искането и заседанието протече открито. Очаква се съдът да се произнесе с определение около 19 ч. днес.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив