Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. ГДБОП разби група за киберпрестъпления

Закон и ред

ГДБОП разби група за киберпрестъпления

Снимка:

Иззеха 5 млн. лв. криптовалута

Служители на ГДБОП неутрализираха организирана престъпна група за компютърни измами и незаконно придобиване на криптовалута на обща стойност над 5 милиона щатски долара. Действията са осъществени под ръководството на Специализираната прокуратура.

При акцията е иззета криптовалута на стойност 3 милиона долара (равняващи се на около 5 млн. лева).  Освен това са конфискувани компютри и флашпамети, хардуерни портфейли, тефтери с данни за множество акаунти на съществуващи и несъществуващи физически лица, които са били използвани в незаконната схема за придобиване на криптовалута. Иззет е и лек автомобил на стойност 60 000 лв., купен с пари от престъпната дейност.

Образуваното в края на юни 2018 г. досъдебно производство по случая и резултатите от разследването нямат аналог както в България, така и в Европа.

Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения на три лица. Тримата обвинени са действали изключително професионално и конспиративно. Използвали са иновативни механизми, специализирани софтуери и най-вече, високи компютърни познания в областта на търговията с криптовалута.

Двама от обвинените са с мерки за неотклонение „задържане под стража“. На третия участник наблюдаващият делото прокурор е определил „парична гаранция“ в размер на 50 000 лева.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема