Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. ГДБОП в мащабна международна операция, хванаха 98 „финансови мулета“

Закон и ред

ГДБОП в мащабна международна операция, хванаха 98 „финансови мулета“

ГДБОП в мащабна международна операция, хванаха 98 финансови мулета - Tribune.bg
Снимка:

ГДБОП участва в мащабна международна операция ЕММА 6 („Европейска седмица, посветена на превенция и провеждане на арести на „финансови мулета“). Българските провоохранителни органи са хванали 98 „финансови мулета“ и са установили 100 неправомерни транзакции на обща стойност 2 491 827 евро, като са предотвратени щети в размер на 13 млн. евро.

В акцията, която е била от 15 до 30 ноември, са участвали Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, Прокуратурата и Асоциацията на банките в България.

„Финансовите мулета“ са съвременен феномен, от който се възползват организираните престъпни групи, занимаващи се с извършване на киберпрестъпления с финансов характер, за усвояване/изпиране на неправомерно трансферирани финансови средства. Според статистика на Европол, в 90% от случаите на „финансови мулета“ е имало предшестваща киберпрестъпна дейност.

Организатори на кампанията са Европейският център за борба с киберпрестъпления при Европол и координационният орган на ЕС за съдебно сътрудничество – Евроджъст, партньор е Европейската банкова асоциация, Интерпол и Western Union.

Международната операция за предотвратяване и противодействие на финансови престъпления в интернет, осъществявани чрез „финансови мулета“, е проведена на територията на 26 държави – Австралия, Австрия, Белгия, България, Хърватска, Кипър, Чехия, Естония, Финландия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Литва, Молдова, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Испания, Швеция, Швейцария, Словения, Словакия, Обединено Кралство и САЩ. Установени са 4031 „финансови мулета“ и 227 души, които са ги набирали, арестувани са 422 души, инициираните разследвания са 1529. Повече от 500 банки и небанкови финансови институции са помогнали за докладването на повече от 4900 неправомерни транзакции, в които са използвани „финансови мулета“, предотвратявайки щети за 33.5 милиона евро.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати