Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Герджиков за указа на Гешев: Липсата на състезателност не е основание Радев не подпише решението на ВСС

Закон и ред

Герджиков за указа на Гешев: Липсата на състезателност не е основание Радев не подпише решението на ВСС

Герджиков за указа на Гешев: Липсата на състезателност не е основание Радев не подпише решението на ВСС - Tribune.bg
Снимка:

Не виждам никакви нарушения на процедурните правила, каза професорът по гражданско и търговско право

„Президентът не мотивира своя указ, просто изрази становище защо е отказал да подпише – заради липсата на състезателност. Но това не е достатъчно основание. Не виждам никакви нарушения на процедурните правила“. Това заяви пред БНР Огнян Герджиков, професор по гражданско и търговско право, бивш председател на парламента и бивш служебен премиер, по повод върнатото от Румен Радев решение на Висшия съдебен съвет (ВСС) за избор на Иван Гешев за главен прокурор.

„Законът предвижда правна възможност изпълнителната власт в лицето на министъра на правосъдието да издигне кандидатура за главен прокурор. Тази възможност може да се осъществи, може и да не се осъществи“, коментира Герджиков.

Според проф. Огнян Герджиков няма пречка ВСС да се събере и да прегласува решението си. „Възможно е ВСС да върне процедурата на по-предишен етап, доколкото знам, но аз смятам, че с оглед на категоричното гласуване във ВСС първия път резултатът ще бъде същият“, каза още юристът. На въпрос дали има основание да бъде питан Конституционният съд по тази тема, при положение че вече се е произнесъл по тази тема, проф. Герджиков заяви, че това би било „удар във въздуха“.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети