Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Гешев до европейските институции: Над 5 години чакаме екстрадиция на Цветан Василев от Сърбия

Закон и ред

Гешев до европейските институции: Над 5 години чакаме екстрадиция на Цветан Василев от Сърбия

Гешев до европейските институции: Над 5 години чакаме екстрадиция на Цветан Василев от Сърбия - Tribune.bg
Снимка:

Главният прокурор изпрати писмо и до Висшия съд в Белград, в което информира, че молбите на българската страна от 2014 г. за екстрадицията на Василев продължават да са валидни

Главният прокурор на Република България Иван Гешев изпрати писма до Генералния секретариат на Съвета на Европа и до Европейския комитет по проблемите на престъпността, с които отново ги сезира за възникналите трудности по изпълнението на изпратените до сръбските власти две молби за екстрадиция на българския гражданин Цв.В. Това съобщиха от прокуратурата.

„Липсата на окончателно съдебно решение на компетентните власти на замолената държава - Република Сърбия  по този конкретен случай, във връзка с  водено от българските власти наказателно производство срещу  българския гражданин Цв.В., поставя под съмнение ефективното приложение на Европейската конвенция по отношение на  задълженията на произнасянето на замолената държава в разумен срок“, пише в писмото на главния прокурор. В него се напомня, че към настоящия момент са изтекли близо 5 години и 6 месеца от изпращането до сръбските власти по съответния ред на първоначалната молба, както и 4 години и 8 месеца от  изпращането на допълнителната молба за екстрадиция на въпросното лице.

Писмото на Иван Гешев е с копие до председателя на Европейския парламент Давид-Мария Сасоли и до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с оглед бъдещата преценка относно готовността на Република Сърбия като кандидат за членство в Европейския съюз и прилагане на принципа за върховенство на закона в съдебните процедури. Главният прокурор припомня, че по отношение на процедурите за предаване на издирвани за престъпления лица съгласно Европейски заповеди за арест, се прилагат сроковете до 90 дни /3 месеца/, които са несравнимо по-кратки  за произнасяне на  окончателни съдебни решения за предаване или отказ от предаване на издирвани лица спрямо тези по конкретния случай.

Главният прокурор на Република България Иван Гешев изпрати писмо и до Висшия съд в Белград, Сърбия, в което информира, че молбите на българската страна от 2014 г. за екстрадицията на Цв.В. продължават да са валидни.

„Изразяваме недоумение от забавянето на Вашето решение с близо 5 години и 6 месеца от изпращане на първоначалната ни молба за екстрадиция на българския гражданин Цв.В. и повече от 4 години и 8 месеца от изпращането на допълнителната молба. Информираме Ви, че такова забавяне в получаването на отговор от замолена страна е безпрецедентен случай в нашата практика като молеща страна в историята на  приложението на правния механизъм  на Европейската конвенция за екстрадиция, след като своевременно е била изпращана и всяка искана  допълнителна информация“, пише още в писмото на главния прокурор.

„Отново бихме желали да отбележим, че наказателното производство срещу Цветан Василев, относно присвояването на пари от КТБ е без аналог в историята на българското правораздаване, с огромно въздействие върху икономиката и финансовата стабилност на страната ни“, обръща се Иван Гешев към Висшия съд в Белград, Сърбия.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (5)

Лили Наистина, срамота е даже не 5, а вече 6 години да чакаме екстрадиция на най-големия крадец и измамник. А най-лошото е, че дори и от Белград продължава да върти далавери, да се надяваме, че скоро това ще приключи.
05.02.2020 14:40 / Отговор
Petur Добре, че е Гешев да възобнови процеса по екстрадацията. Защото наистина с годините, той си живее спокойно и никой нищо не му прави. Свърши това време обаче.
05.02.2020 17:20 / Отговор
Савата И през тези пет години Цветан Василев си живее на свобода и харчи необезпокояван крадените милиарди от пирамидата КТБ!
05.02.2020 21:08 / Отговор
Христо Време е Василев да отговоря лично пред съда за грабежа на КТБ и всички други беди, които причини.
05.02.2020 21:24 / Отговор
Боби А дано тоя път стане номера, че забравихме май как Василев открадна 4 милиарда…
05.02.2020 22:07 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати