Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Гешев: Изправени сме пред политически опити за пробив в правото, маскирани като реформа и борба с престъпността

Закон и ред

Гешев: Изправени сме пред политически опити за пробив в правото, маскирани като реформа и борба с престъпността

Гешев: Изправени сме пред политически опити за пробив в правото, маскирани като реформа и борба с престъпността - Tribune.bg

Трябват реформи и промени в много сфери на живота, но те трябва да бъдат в интерес на гражданите като прокуратурата е готова да участва в тях - това каза в началото на конференцията на тема: „Съдебна реформа. Специализирано правосъдие“ главният прокурор Иван Гешев. Той подчерта, че е миналото време и път на синхронизация с европейските правила като сигнализира и за политически опити да се пробие независимостта на съдената система. 

„Налице е реална опасност за върховенството на правото и основни демократични ценности, които споделя европейското семейство. Затова трябва да си отговорим като общество и професионална общност искаме ли правила за всички или се отказваме от тях и искаме те да не се отнасят за шепа недосегаеми и богоизбрани“, каза Гешев.

Той заяви, че измененията на Конституцията, в това число и на законите, почти без изключения, са извършвани и се извършват без провеждането на конструктивен и професионален дебат, лишен от личностни интереси „Извървяхме дълъг път на еволюция на нашето законодателство и синхронизиране с европейските правила. За съжаление, сме изправени пред политически опити за пробив в правото и законността, маскирани като „реформа“ и борба с престъпността“, предупреди Иван Гешев.

Той подчерта, че обществото и професионална общност трябва да си отговорят дали „искаме революционно извънредно законодателство, което да заличи постигнатия и признат от България прогрес след приемането ни в ЕС и да застраши основни права на българските граждани“ или „искаме реална промяна в интерес на обществото за ефективна борба с престъпността. Искаме ли правоохранителните институции да си взаимодействат в рамките на закона или да продължи задълбочаващата се тенденция на институционални войни и лични вендети, водещи до притеснителна тенденция за бум на организираната престъпност, корупцията, трафик на мигранти и битова престъпност“.

„Промени са нужни, те следва да бъдат направени и отвъд съдебната власт, включително в МВР, контролните органи и службите за сигурност, за да се осигури очакваната от всеки български гражданин справедливост и да се гарантира, че върховенството на правото у нас не е предлог за политически и личностно мотивирани промени, а осъзната реалност и основен приоритет за нас”, заяви Иван Гешев пред участниците в конференцията.

Във форума участват представители на трите власти - законодателна, изпълнителна и съдебна, членове на Висшия съдебен съвет, представители на органите на специализираното правосъдие, професионални магистратски организации, на академичните среди и на неправителствения сектор. В началото на конференцията видео приветствия отправиха Адриан Лазара – председател на Комисията по правни въпроси на Европейския парламент, Ладислав Хамран - президент на "Евроджъст" и Долорес Делгадо - главен прокурор на Кралство Испания.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати