Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Гешев към правосъдния министър в оставка: Аз няма да съм послушен главен прокурор

Закон и ред

Гешев към правосъдния министър в оставка: Аз няма да съм послушен главен прокурор

Гешев към правосъдния министър в оставка: Аз няма да съм послушен главен прокурор - Tribune.bg
Снимка:

Не се притеснявам, дори целият инструментариум в държавата да се насочи срещу мен, защото работя за колегите си и за българските граждани, а не за политиците. Политиците са временни, гражданите и България остават“. Това заяви главният прокурор Иван Гешев за искането за предсрочното му освобождаване, внесено през 2021 г. от служебния министъра на правосъдието Янаки Стоилов и допълнено през 2022 г. от министъра на правосъдието в оставка Надежда Йорданова.

Основанията за искането на г-жа Надежда Йорданова в голямата си част са в противоречие с Конституцията, Закона за съдебната власт, НПК и като цяло с общата теория на правото. В голямата си част искането и уточнението към него по същество съдържат политически твърдения, и то неверни, съждения за личността на главния прокурор и за прокуратурата, цитиране на норми без връзка помежду им. Целят се конюнктурни политически цели, овладяване на прокуратурата, персонална смяна на главния прокурор, инсталиране послушен за определени хора. Аз няма да бъда послушен, никога не съм бил“, заявява той.

Според Гешев втората цел е да се злепостави ВСС.

Искането за отстраняването на главния прокурор трябва да почива на правни аргументи. На конкретни факти за конкретни нарушения на конкретни дати… Такива няма или не касаят мен. Искането почива на лични оценки на качествата на главния прокурор. Г-жа Йорданова има право да не ме харесва, но това не означава, че има факти за моето отстраняване според закона“, подчерта той.

Когато министър на правосъдието задейства сериозни процедури, това не може да почива на лични оценки, харесване и нехаресване. Нито на смешни аргументи - да твърдиш, че прокуратурата има законодателна инициатива е смешно, поне за юристите. Иска се отстраняване за „бездействия“. В Конституцията ясно е записано, че отстраняване на главния прокурор може да се иска само за конкретни негови действия. Явно някой иска разширяване на Конституцията“, прогнозира Гешев пред ВСС.

Според него има явно непознаване или неразбиране на правомощията на прокуратурата.

В първата си част искането съдържа медийни мнения, медийни публикации, приложени от Рашков. Аз съм приложил за аналогичните случаи сходен брой публикации. Как ще прецените кое е адекватното доказателство. Смесена е и фигурата на главния прокурор с прокуратурата и с правомощията на отделните прокурори. Твърди се, че главният прокурор трябва да носи лична отговорност за чужди действия, които отделно не са противоправни. Все едно да се твърди, че председателите на ВКС и ВАС трябва да носят отговорност за определени съдебни решения, за произнесена от някой съдия присъда“, даде пример той.

От една страна се счита, че съм издал указания, които не трябва да издавам, от друга – че не съм издал указания, които трябва да издавам. Явно Министерството на правосъдието вече влиза и в ролята на главен прокурор. Дори ми се забранява да имам право на мнение – право в съответствие с Конституцията и Становището на Консултативния съвет на европейските прокурори. Приложил съм изложение за правомощията на главния прокурор, всеки може да го прочете. Конкретните досъдебни производства се ръководят от наблюдаващ прокурор, той взима решенията си само въз основа на доказателствата, закона и вътрешното си убеждение. Главният прокурор няма правомощия според сега действащото законодателство да дава писмени, устни и всякакви други указания на наблюдаващи прокурори. Не е така в Австрия, в Германия“, подчерта главният прокурор.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати