Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Гешев коментира два от казусите в предложението за отстраняването му - Баневи и подаръка му на две книги на БХК (ВИДЕО)

Закон и ред

Гешев коментира два от казусите в предложението за отстраняването му - Баневи и подаръка му на две книги на БХК (ВИДЕО)

Гешев коментира два от казусите в предложението за отстраняването му - Баневи и подаръка му на две книги на БХК (ВИДЕО) - Tribune.bg
Снимка:

Коментарът беше направен на вчерашния ВСС

Вчера в рамките на заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет главният прокурор Иван Гешев коментира и два от казусите, включени в предложението на правосъдния министър за предсрочно прекратяване на мандата на обвинител №1.

Първият казус засяга произнасяне на ЕСПЧ по делото „Баневи срещу България“, а вторият е свързан с подаряването от Иван Гешев на две книги – на Иван Вазов и на Йордан Йовков на представители на БХК.

Ето и коментарите на главния прокурор, направени на заседанието на Пленума на ВСС на 04.04.2022 г.:

 Ако се прочете правилно решението на Европейския съд за правата на човека, става въпрос за две думи, които е казал главният прокурор. В решението на ЕСПЧ фигурират множество магистрати, за които, ако се приеме становището на г-жа Йорданова, също трябва да се търси отстраняване. А, ако се приеме генерално нейната концепция, може би за половината магистрати в съдебната власт трябва да се иска същото, а може би и от цялото Народно събрание, тъй като са налице множество осъдителни решения за това, че не сме предприели необходимото законодателство в съответствие с европейските принципи.

Искането и в тази част е недопустимо и следва да бъде оставено без разглеждане – едната дума уточнявам е „обезкостяване“. Г-жа Йорданова, ако иска може да отиде в град Девня или в Троян и да разговаря с българските граждани, какви термини биха употребили те по този случай. След като голяма част от изпълнителната власт се явява адвокат на обвиняемия и укриващ се Божков, в момента стават  адвокати на подсъдимите Баневи, искам да им кажа отново – да не се притесняват, да не влагат толкова много енергия. Ясно е, че в Конституцията е регламентирано, че има презумпция за невиновност и тези хора са невинни до влизане в сила на осъдителна присъда. Няма нужда от толкова енергия, по-спокойно. Защо се влага тази енергия, аз нямам обяснение, но може би г-жа Йорданова в хода по същество ще обясни.

Във връзка с решението на ЕСПЧ е сформираната работна група, с моя заповед, която е извършила анализ за актуалното състояние и условията, позволяващи на ПРБ да осъществява ефективно наказателно преследване в съответствие с ЕСПЧ.

Не знам как съм проявил неуважение, след като съм подарил български класици. Много ми е интересно, каква логическа връзка между неуважението и подаряването на Йовков и Вазов. Това продължава да остава за мен някаква енигма. Не мога да разбера как това се твърди и как се онагледява, но явно ще продължа да се чудя още дълго време, може би до края на живота си. Засега не виждам решение на тази главоблъсканица. Живот и здраве, ще обмисля да подаря на всички колеги, когато си тръгваме, произведенията на Йовков и на Вазов, защото това са български класици. Живот и здраве се надявам да ги прочетат и децата, и внуците им.

Това е диалог между различните институции и неправителствени организации, с цел повишаване техните знания един за друг, включително и повишаване на образователната им възприемчивост по различни проблеми. Те комуникират с прокуратурата, изпращат определени книги за запознаване на колегите, съответно аз съм възприел, че това е покана за диалог, под формата на размяна на книги и съответно съм изпратил едни от любимите си книги за неправителствената организация. Не виждам нищо лошо в това.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети