Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Гешев: Кристиян Бойков е просто маша

Закон и ред

Гешев: Кристиян Бойков е просто маша

Гешев: Кристиян Бойков е просто маша - Tribune.bg
Снимка:

Основната версия – фирмата, в която той работи, се занимава с киберрекет

„За да онагледя ситуацията, това е все едно пак прехвърляме отговорността от човека, който нарушава правилата, към жертвата. Това е все едно да минавате през някаква неосветена улица, защото бързате или защото не се грижете за личната си безопасност, да ви пребият или убият, и да сте виновни вие. Не, не сте виновни вие – вие сте жертвата, другият е извършителят. Тук се разбира същата ситуация“. Това заяви пред БНТ кандидатът за главен прокурор Иван Гешев.

Според него към момента е ясно, че този обвиняем е просто оръдие и маша.

„Разследването и основната версия, по която се работи, е, че фирмата, в която той работи, се занимава с нещо като киберрекет, с удряне на фирми, търговски дружества, държавни организации с цел нарушаване на тяхната компютърна и информационна сигурност, и съответно по-късно да бъдат привлечени като клиенти. Дали цялата фирма или части от нея, или отделни нейни ръководители – това е водещата версия, по която се работи към момента. За мен последните години се налага термина „кибертероризъм“, обясни той.

Гешев обръща внимание „как интересно съвпадна всичко с политическата реакция примерно на „Да, България“ – в рамките на дни беше поискана оставката не на шефа на НАП, а на министър Горанов.“

„Дните в политическия живот представляват милисекунди по същество. Това е една координирана атака срещу държавата, както каза мисля Томислав Дончев. За мен това е безспорно. Да, въпрос е на доказване. Тези хора, които излизат по телевизията, разчитат на това, че компютрите, които бяха иззети от това лице, са криптирани. Криптирани са с тежък софтуер за криптиране, VeraCrypt се казва, твърди се, че той може да бъде разкриптиран в рамките на десетилетия, и то при използване на съвременни суперкомпютри. Благодарение на работата на българските специалисти, за което им благодаря, и служители на съответните служби, единият служебен компютър беше отворен в рамките на 10 дни. Така че ние вече знаем, макар и една милионна част от това, което се съдържа в него, но то е потресаващо“, заявява той.

„Неслучайно тези от тази фирма, хората, собствениците и представителите на тази фирма не искаха да предоставят съответните ключове за отваряне на тези компютри за разкриптиране. Ако ти не се притесняваш от нищо, ако си невинен, защо не предоставиш тази информация? Не я предоставят, защото знаят какво има вътре. А вътре има информация за нерегламентиран достъп върху 106 бази данни, 57 са само тези, които станаха известни на обществото. Затова казвам, че това е активно мероприятие. Просто предстои на части да бъде пускана другата база данни. Това, което се вижда вътре, е опит за хакване да го кажем по този начин, за нерегламентиран достъп върху сайтове и свързани с тях бази данни на застрахователни дружества, на съответни търговски организации и на какво ли още не. Да, вероятно става въпрос за хакерство, но определено не е бяло. Това, което искам да кажа, е, защо казвам, че това е активно мероприятие и неслучайно използвах термина „кибертероризъм“, само един от аспектите – извършвано е търсене с ЕГН на министър-председателя в базата данни на НАП, на депутата Делян Пеевски и на главния прокурор, на евродепутата Радев, и всичко това е съхранено в един файл – казва се „Търсене Бивол“. Търсено е за какво ли още не, включително за хора от онкодиспансер в Бургас. Има потресаващ обем от данни, който още не сме прегледали. Затова твърдя, че тази фирма, водеща версия естествено е това и е въпрос на доказване, просто е съчетала основната си дейност, която вероятно е киберрекет с политически интереси“, категоричен е Гешев.

Зам.-главният прокурор обещава интересни развития в следващите дни.

„Неслучайно шефът му седеше до него постоянно в една телевизия, за да не би да се изпусне нещо и да каже нещо повече. Това момче трябва да седне някъде на тъмно, да остане само с чувството си на самосъхранение, да осмисли постъпките си и да прецени какво ще направи – дали ще съдейства на закона или ще понесе последствията от действията си“, каза Гешев.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати