Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Гешев: Нарекоха ни „мафия“, защото уплашихме тези, които не искат законът да се прилага за тях

Закон и ред

Гешев: Нарекоха ни „мафия“, защото уплашихме тези, които не искат законът да се прилага за тях

Гешев: Нарекоха ни мафия, защото уплашихме тези, които не искат законът да се прилага за тях - Tribune.bg
Снимка:

Сега ще ви кажа, защо ни нарекоха „мафия“, обърна се главният прокурор Иван Гешев, към прокурорите и следователите, дошли на Национално съвещание на тема "Отстояване на независимостта на българската прокуратура с оглед предотвратяване на риска от тежко нарушение на върховенството на закона съгласно чл.7 от Договора за Европейския съюз".

„Защото внесохме в тъмнината светлина и то с дела, не с думи. „Мафия“ сме, защото показахме, че няма да допуснем двойни стандарти, както беше десетилетия наред. Решихме проблема с телефонните измами. Намалихме кражбите и грабежите с над 20% от началото на годината. Защото по искане на прокуратурата са замразени над 3 милярда лева. Защото спряхме процеса – България да се превърне в бунище, спряхме горенето на опасни отпадъци, с което някои печелеха милиони“, каза главният прокурор. И посочи, че са арестувани както наркопласьори, така и закрилящи ги служители от правоохранителните органи.

Обвинени са действащ министър и зам.-министър.

„Защото извън България се укриват едни от най-влиятелните хора, които смятаха, че за тях законът не важи. Това е причината ние да сме лошите“, каза Гешев.

„Това значи едно. Означава, че си вършим работата добре и уплашихме тези, които не искат законът да се прилага за тях. Добри сме за гражданите, за тези, които ни плащат заплатите. Нормални са политическите атаки и опитите да се унищожи прокуратурата. Всички ние сме тук, защото е достигната червената линия, застрашено е върховенството на правото“, каза Гешев.

„За мен е чест да съм част от вас“, обърна се главният прокурор към колегите си.

Бившият главен прокурор Никола Филчев, правосъдният министър Данаил Кирилов и министърът на вътрешните работи Христо Терзийски са сред гостите на събитието, където са и депутати от различни парламентарни групи, дипломати и над 700 прокурори и следователи.

Нашият глас трябва да бъде чут. Трябва да бъде казано ясно – българската прокуратура е и следва да остане независима, за да може да изпълнява своите задължения.

Това заяви Огнян Дамянов от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съветъ (ВСС).

„Никога не съм очаквал, че ще ми се наложи да говоря по въпроса за независимостта на българската прокуратура и следствие. Прокурор съм от 23 години и половина. Време, в което непрекъснато бяхме реформирани. Бяха изготвени множество документи, пътни карти, стратегии, които не знам къде стоят, може би в чекмеджетата на някои бюрократи. В резултат на това нашата Конституция беше променена неколкократно в главата за съдебната власт“, заяви той пред магистратите и припомни, че само за последните малко над 10 години Законът за съдебната власт е променян близо 50 пъти.

Според него българските прокурори и следователи винаги са приемали промените, но без да излагат своето становище. „Това е нашата грешка“, отбеляза Дамянов.

„Напоследък се чуват гласове за лустрация, за реподбор, каквото и да значи това. Това е тази червена линия, която ние не можем да допуснем да бъде прекрачена“, смята той, призовавайки политиците да провеждат каквито и да било реформи едва след „разумен и аргументиран дебат“, за да се стигне до „май-доброто възможно решение“.

„Без независима и силна прокуратура, която да е гарантирана откъм вмешателство и външни влияния, няма и не може да има съществуване на върховенството на закона и на правото“.

Това заяви Владимир Николов, член на УС на Асоциацията на прокурорите в България. „Българският конституционен законодател е осъзнал нещо изключително важно – в сегашните условия на съществуване на нашата държава и общество, мястото на прокуратурата може да бъде само и единствено в съдебната система“, подчерта той.

„Ние не се страхуваме от промени, не се страхуваме от реформи. Българската прокуратура е най-гъвкавата и най-реформираната система и част от съдебната система“, подчерта Николов.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (7)

БРАВО НА ПРОКУРОРИТЕ! ЩОМ РУМЕН РАДЕВ ОБЯВИ ВОЙНА НА БЪЛГАРИТЕ-ПРЕДЛАГАМ ВСИЧКИ 700 ПРОКУРОРИ ДА СЕ ИЗПРАВЯТ ПРЕД ПРЕЗИДЕНТСТВОТО И НАРОДА ДА ИЗБЕРЕ КОГО ДА ПОДКРЕПИ:
1.ТЕЗИ КОИТО ГО ПАЗЯТ ОТ МАФИОТСКИ И ЦИГАНСКИ НАБЕЗИ
ИЛИ
2.ТЕЗИ КОИТО СЛУЖАТ НА МАФИЯТА И НА ДРУГИ ДЪРЖАВИ
24.08.2020 11:42 / Отговор
Пацо Този човек е истински мъж и българин! Антипод на "онова нещо" Радев...
24.08.2020 11:57 / Отговор
EMPEROR PALPATINE ДРУГАРЯ ГЕШЕФФФ, СЕ ПОДЧИНЯВА И ОТГОВАРЯ САМО ПРЕД МЕН.
24.08.2020 12:58 / Отговор
кесо Червената паплач има исторически страх от името Гешев. Щот им напомня за един друг Гешев дето преди 77 години им разказваше играта и ги бе подпукал така, че като отиваха при него се клеветеха един друг за да спасят кожите, изключително "достойни другари".
24.08.2020 13:21 / Отговор
Анастас #МАЧКАЙ-ГЕШЕВ

#НаиеСмеДоТеб
24.08.2020 15:37 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати