Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Гешев: Ние сме последната преграда пред престъпността и беззаконието (ВИДЕО)

Закон и ред

Гешев: Ние сме последната преграда пред престъпността и беззаконието (ВИДЕО)

Гешев: Ние сме последната преграда пред престъпността и беззаконието (ВИДЕО) - Tribune.bg
Снимка:

„Гордея се с факта, че професионалният ми път в съдебната система е започнал именно от следствието. Това бяха най-интересните моменти от живота ми. Всички с вас преживяхме през годините законодателните експерименти, които някой наричат реформи. През годините целяха ограничавне на следствито. Резултатът беше проблеми в правосъдието. Щетата беше малка, защото правосъдната система продължаваше да работи. Помним опитите да се закрие следствието, в един момент, когато то стана част от прокуратурата и те я промениха, за да стане тя по-стабилна”, каза Гешев. 

Главният прокурор отправи приветствие към Общото събрание на следователите, които избират член на Висшия съдебен съвет от състава на следователите. 

„Основната задача пред този, който ще бъде избран за член на ВСС, е да защитава независимостта на всеки един следовател, на институцията и правата на българските граждани. Ние сме последната преграда пред престъпността и беззаконието”, подчерта главният прокурор.

„Нашата работа е, отстоявайки независимостта си, да защитим правата не всеки един български гражданин, защото без независими магистрати, няма правосъдие, а без правосъдие няма и държава. Мисля, че се справяме много добре“, добави Гешев.

Главният прокурор добави, че доскоро е смятал думи, като върховенство на правото, правова държава, разделение на властите са някакво общоприети клишета, които трябва да се кажат в определен момент на определено събитие.

„Върховенство на правото и разделение на властите са ценности, върху които се гради съвременната държава. Ние като магистрати трябва да ги защитаваме”, каза той.

„Доскоро смятах, че думи като правова държава и разделение на властите като клишета, но в последните две години това са ценности върху които се гради държавата, защото има опасност да рухне сградата на демокрацията”, посочи още Иван Гешев.

„Опитите за ограничаване на независимостта на съдебната власт поставят българските магистрати в ролята на последен страж на законността. От всичко това ще излезем още по-силни, успешни и обединени!”, подчерта Гешев. По думите му пред новия член на ВСС ще стои задачата за защитата и независимостта на всеки следовател, защото в момента е ясно, че интересите на всички прокурори и следователи съвпадат, а оттам  - и с интересите на хората за справедливост.


Етикети Иван Гешев

Топ новини

виж още
Актуална тема