Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Гешев: Политическата класа да свали розовите очила и да види бума на престъпността (ВИДЕО)

Закон и ред

Гешев: Политическата класа да свали розовите очила и да види бума на престъпността (ВИДЕО)

„Надявам се българската политическа класа да свали розовите очила и да види това, което виждат българските граждани – този бум на престъпността”. Това каза главният прокурор Иван Гешев на откриването на Общото събрание на административните ръководители на прокуратури.

Той обяви, че на места ситуацията с престъпността е сериозна и нивата растат към тези от  90-те години. Част от причините са обективни - икономически, социални и др.

„В голямата си част този бум на престъпността се дължи на съзнателни (надявам се да не е така) политически действия за възпрепятстване на търсенето на наказателна отговорност от лица, за които се предполага, че са извършили сериозни престъпления”, каза Гешев.

Той засега и темата с войната по родните пътища - „Съзнаваме, че това е въпрос на държавна политика, за да бъдат постигнати ефективни резултати. След разпоредена проверка на ВАП по казуса с

катастрофата на АМ „Струма“ за състоянието на пътната мрежа, констатацията е, че няма магистрала или първокласен път, който да няма огромни проблеми. Обективен фактор е, че МВР е в сложна ситуация.  А ние с МВР сме скачени съдове - ако те не разкрият престъпление, съответно да ни подадат информация, няма как да се развива наказателното производство”, обясни главният прокурор.

„И тъй като всички са много щастливи от закриването на Специализираната прокуратура, в последните 4-5 месеца някой да е чул за „реализирана“, ако използвам полицейския термин, организирана престъпна група за наркотици? Няма такива случаи

Трябва да направим всички възможно в рамките на собствените си правомощия, да минимизираме щетите за българските граждани. А тези щети са ръст на престъпността”, добави Гешев. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати