Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Гешев предлага на Бойко Рашков да се направи междуведомствено звено за изборите през юли

Закон и ред

Гешев предлага на Бойко Рашков да се направи междуведомствено звено за изборите през юли

Гешев предлага на Бойко Рашков да се направи междуведомствено звено за изборите през юли - Tribune.bg
Снимка:

Главният прокурор Иван Гешев изпрати писмо до служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков и председателя на ДАНС г-н Димитър Георгиев с предложение за създаване на Национално междуведомствено звено във връзка с предстоящите на 11 юли 2021 г. избори, съобщиха от държавното обвинение.

Целта е да се гарантират честни и прозрачни избори. Създаването на такъв тип звено преди всички национални избори цели да подобри взаимодействието и координацията между институциите с оглед законосъобразното провеждане на изборите. Работата на тази структура е показала през годините трайно добри резултати и практики, които са изцяло в интерес на българските граждани. Обхватът на нейното действие е от деня на откриване на предизборната кампания до 30 дни след обявяване на официалните резултати от изборите от ЦИК, посочват от прокуратурата.

Ръководството на Прокуратурата на Република България счита, че само със съвместните усилия на всички правоохранителни и правоприлагащи институции в рамките на функционалната им компетентност могат да бъдат постигнати очакваните от българското общество резултати, посочват още магистратите.

Благодарение на добрата координация и обмен на информация между институциите при проведените на 04 април 2021 г. избори бяха предприети редица действия по предотвратяване на престъпления против политическите права на гражданите. В хода на съвместната работа се събраха доказателства за дейността на организирани престъпни групи, създадени с цел купуване на гласове за определен кандидат, политическа партия или коалиция, за което бяха повдигнати и обвинения.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати