Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Гешев: Спецпрокуратурата беше закрита, защото притесни хора с голям финансов ресурс

Закон и ред

Гешев: Спецпрокуратурата беше закрита, защото притесни хора с голям финансов ресурс

Гешев: Спецпрокуратурата беше закрита, защото притесни хора с голям финансов ресурс - Tribune.bg
Снимка:

„Въпреки всичко, което се случва, дори няколко дена преди да престанат да съществуват, спецпрокуратурата и спецсъдилищата продължават да работят и получават поздравления от колегите ни от Европа. Тези структури бяха закрити, защото притесниха хора с много голям финансов ресурс и лица от обществения живот. Те бяха закрити, защото вършат своята работа“. Това каза главният прокурор Иван Гешев по време на съвместен брифинг с ръководителите на двете специализирани прокуратури на тема: „Закриването на спецправосъдието в България“.

„Благодаря на колегите си от специализираните структури, които през тези повече от 10 години направиха много за България и българските граждани по линия на борбата с организирана престъпност и корупцията. Успехите на спецструктурите не са празни думи, а обективна статистика, с която всеки може да се запознае. Тези безспорни успехи бяха постигнати въпреки морално остарелия Наказателен кодекс , въпреки формалистричния Наказателно-процесуален кодекс, въпреки съпротивата на много институции", каза още Гешев.

По думите му никой не е очаквал да бъдат толкова ефективни.

„Последиците, които най-вероятно предстоят, няма да се дължат на българската съдебна власт и в частност на българската прокуратура. Проблемите, които вече настъпват, ще бъдат за сметка на тези, които направиха това нещо (да бъдат закрити). Въпросите оттук нататък трябва да бъдат задаване не на прокуратурата и съдебната власт, а на българските политици", подчерта Гешев. И допълни: "Предвиждам, че резултатът от закриването на тези структури по същество, ще има последиците на амнистия за голяма част от тези 800 съдебни производства, които са "висящи", вероятно и за съдебните процеси“.

„Ще цитирам съдия Ушев – „тези структури бяха богатство за държавата. Тази цена, която ще платят българските граждани, е с всеки следващ случай на телефонна измама, със следващия убит и изнудван наш познат, който е страдал от разпространители на дрога“, обобщи Гешев.

„Това, което мога да обещая на българските граждани, е че прокуратурата, която е една от малкото останали стабилни институции, ще направи всичко възможно да спаси тези досъдебни производства и да продължи да работи срещу организираната престъпност, корупцията и всякакъв друг вид престъпност, които до момента бяха от компетентност на Специализираният съд и Специализираната прокуратура", добави той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети