Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Гешев: В Перник се разследва водната криза, в МОСВ се прави проверка за боклука

Закон и ред

Гешев: В Перник се разследва водната криза, в МОСВ се прави проверка за боклука

Гешев: В Перник се разследва водната криза, в МОСВ се прави проверка за боклука - Tribune.bg
Снимка:

В момента в град Перник се извършва действия по разследването на водната криза, съобщи главният прокурор Иван Гешев. Подробности ще бъдат дадени на брифинг на Специализираната прокуратура утре. Делото е под нейно наблюдение, а по разследването участие взимат МВР, ДАНС и КПОНПИ. В момента се извършват претъсвания, изземания и разпити на свидетели. Гешев не потвърди и не отрече информацията за арест на бившият шеф на ВиК-Перник Иван Витанов. „Дали има задържани ще стане ясно в рамките на днешния ден“, каза главният прокурор.

Според източници на NOVA задържана е била и бившата областна управителка на Перник Ирена Соколова.

Гешев обясни, че в момента в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) тече друга проверка, която е свързана с различните режими по вноса на боклук, основно от Италия на територията на България. „В МОСВ се извършва проверка от служители на ДАНС и МВР във връзка с разпоредената от мен проверка, касаеща различните разрешителни за вноса на боклуци“, обясни главният прокурор.

Гешев определи ситуацията в Перник като трагична. „Не са предприети нужните действия за предотвратяване на тази криза. Тук живеят хора с малки деца, възрастни хора. Ние се занимаваме по направлението с търсене на наказателна отговорност“, допълни той.

По план трябва да бъдат разпитани 30 души.

Проведох среща с кмета на град Перник и го уведомих, че във връзка с досъбедното производство се извършват действия. На въпрос дали премиерът е информиран за акцията, Гешев отговори, че не е водил разговори с Бойко Борисов. „Най-вероятно е запознат, защото действаме съвместно с МВР. Такава акция не може да се провежда самостоятелно, а в синхрон с всички служби“, каза той.

„Най-общо казано акцията е, че не са предприети действия, за да се предотврати тази криза в Перник. Занимаваме с вероятната наказателната отговорност на длъжностните лица, този проблем е комплекс от фактори. Районната прокуратура е изпратила по компетентност досъдебното производство. Има едно досъдебно производство в Спецпрокуратурата, касаещи областната управа, ВиК и всички длъжностни лица, имащи отношение. Прокуратурата осъзнава, че това е сериозен проблем за този град и ние носим своята отговорност. Но няма как ние да осигурим вода на града“, каза още Гешев.

Проверява се и ремонта на язовирната стена, към момента няма информация за нарушение в тази насока.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати