Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Гешев: Зад твърденията на Йорданова и Стоилов стоят политически интереси

Закон и ред

Гешев: Зад твърденията на Йорданова и Стоилов стоят политически интереси

Гешев: Зад твърденията на Йорданова и Стоилов стоят политически интереси - Tribune.bg
Снимка:

Главният прокурор ще настоява ВСС да разгледа въпроса максимално бързо

„Ще продължа да настоявам ВСС максимално бързо да разгледа по същество твърденията на Надежда Йорданова и Янаки Стоилов, за да стане ясно на българските граждани, че нямат никакви юридически основания. Зад тези думи стоят политически интереси. Вероятно интерес от това има олигархията и мафията. Цената ще платят гражданите. Вероятно се цели нелегитимно овладяване на Прокуратурата, персонална смяна на главния прокурор и съсипване на наказателното правосъдие с така наречените реформи“. Това заяви Иван Гешев пред журналисти преди днешното заседание на ВСС.

„Прокуратурата е една от малкото работещи институции у нас в момента. Виждам какво се случва с останалите. Йорданова се притесни от желанието ми да дебатираме за това, което тя нарича „съдебна реформа”, коментира още главният прокурор.

„Твърдението на Иван Гешев за политически интереси е меко казано странно. Това, че правосъдният министър обжалва решение на Висшия съдебен съвет, което счита за незаконосъобразно, не е процедурна хватка за бавене на каквато и да е процедура, а желание за установяване на законосъобразността в конкретни решения и действия на ВСС. В искането относно допустимостта му правя няколко доказателствени искания с оглед установяване на обстоятелствата, които се съдържат в него.“, това коментира от своя страна правосъдният министър Надежда Йорданова.

Днес ВСС отново ще разгледа процедурата по предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор. В началото на април съветът реши, че ще разгледа заедно двете искания срещу Иван Гешев - едното е на министъра на правосъдието Надежда Йорданова, а другото на нейния предшественик от служебното правителство на Румен Радев - Янаки Стоилов.  


Топ новини

виж още