Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Гешев: Закриването на специализираните структури ще бъде в интерес на мафията

Закон и ред

Гешев: Закриването на специализираните структури ще бъде в интерес на мафията

Снимка:

Главният прокурор Иван Гешев определи като лъжа твърдението, че няма ефективност и ефикасност от работата на специализираните наказателни структури. В момента по дела и разследвания са блокирани над 3 млрд. лева, каза Гешев на заседанието на Пленума на ВСС.

Целта на предложените законови промени е тези пари да се върнат към хората, срещу които се водят разследвания именно от спецпрокуратурата, каза Гешев и припомни, че ако бъдат закрити спецсъдилищата, всички дела ще започнат отначало. Закриването на тези институции ще е в интерес на мафията, а цената ще платят хората, посочи главният прокурор. Ясно трябва да бъде казано, че това, което става, е тричане на съдии, посочи той.

“Ние сме ВСС. Ние сме хората, които дължим реакция и ние сме хората, които трябва да защитим всеки магистрат", каза още Гешев.

На заседанието на ВСС се обсъжда декларация във връзка с внесени в 45-то Народно събрание проект на промени на ЗСВ и на НПК. В проекта й е записано, че Пленумът изразява категорична подкрепа към съдиите, прокурорите, следователите, съдебните служители, които се обявиха срещу закриването на специализираните наказателни органи.

По време на дискусията председателят на ВКС Лозан Панов каза, че няма да подкрепи декларацията.

Той обясни, че в документа, който им се предлага няма никакви правни мотиви.

„Това е една политическа декларация“, каза той. Панов заяви, че Пленумът на ВСС не е политически орган, поради което и не бива да има като предмет на разглеждане подобен тип декларация.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още