Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Главният прокурор закри Международната конференция „Да спрем езика на омразата“

Закон и ред

Главният прокурор закри Международната конференция „Да спрем езика на омразата“

Главният прокурор закри Международната конференция Да спрем езика на омразата - Tribune.bg
БГНЕС

Този формат открива прозорец на възможности – за намаляване речта на омразата и един по-добър свят, отбеляза Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев закри Международната конференция „Да спрем езика на омразата“ (STOP HATE SPEECH), която се проведе в рамките на два дни в София и беше организирана от Прокуратурата на Република България и Европейската еврейска асоциация. Той се обърна към участниците и гостите на събитието с призив за продължаване на дебата за справяне с проблема с разпространението на говор на омраза.

„Тази конференция надмина всичките ми очаквания. Мога да кажа съвсем искрено, че след нея, слушайки лекторите, откривам в себе си някои предубеждения, които отпаднаха, след като се видяхме,  говорихме и обсъдихме аспекта „реч на омразата“ от всички гледни точки“, отбеляза главният прокурор.

„Второто, което е изключително важно за мен като главен прокурор, за нас като нация е проблемът, че самите ние се мразим в ежедневието си и аз виждам как този процес се задълбочава от година на година, и няма как да не доведе до всички последици, които в исторически план евентуално може да доведе. Ние имаме проблем в нашето общество с омразата и предубежденията, които имаме един към друг. Всекидневно употребяваме тази реч на омразата, дори без самите ние да осъзнаваме и по този начин я увеличаваме и създаваме опасностите, които обсъдихме. Създаваме по-висок интензитет на тези опасности“, добави той.

„Ще кажа, че този формат, който беше вчера и днес, трябва да продължи, защото той открива прозорец на възможности. На този формат присъстваха хора, които могат да променят или да помогнат за този баланс, за който говореше госпожа Христиди (бел.ред. доц. д-р Румяна Христиди, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ и лектор на събитието). Това са духовните лидери, това са неправителствените организации, това е съдебната власт. Поотделно резултатът няма да е същият, какъвто може да имаме заедно всеки в своята област. В този формат осъзнавам, че се отварят едни прозорци на възможности. Дали ще минем през този прозорец, дали ще осъществим тези възможности за намаляване интензитета на речта на омразата, за повече добро, за един по-добър свят и едно по-добро общество, зависи само от нас“, каза в заключение Иван Гешев.

Главният прокурор благодари на участниците в конференцията - първата по рода си в България, за участието и подчерта отново, че на събитието са присъствали хора, които могат да променят ситуацията. „За мен това не беше поредната конференция, тя беше много различна“, отбеляза Гешев.

Той изрази надежда посланията, отправени по време на събитието, да бъдат чути от всички, включително от българските политици, защото са искрени.  

В събитието взеха участие главни и върховни прокурори от страни от Европейския съюз и региона, висши духовници от различни вероизповедания, представители на държавни институции, неправителствени организации, академичните среди, правозащитници, както и граждански активисти. Основната цел на конференцията бе да създаде платформа за обмен на опит и добри практики, които да спомогнат за ефективно и навременно противодействие на ксенофобски, антисемитски и дискриминационни прояви, както и към подбуждане и извършване на престъпления от омраза.

С приветствие към участниците вчера се обърнаха вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, служебният министър на правосъдието Крум Зарков, главният прокурор Иван Гешев, както и равин Менахем Марголин, председател на Европейската еврейска асоциация.

По покана на Гешев в Международната конференция участваха главните прокурори на Румъния, Литва, Словения, заместник главните прокурори на Сърбия, Албания, ръководителят на прокуратурата на Одеска област – Украйна, върховни прокурори от Словакия, Чешката република, Германия, Латвия и Естония, представители на Евроджъст и Съвета на Европа.

Гости на събитието бяха също епископ Поликарп, викарий на негово светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, Александър Мошев, представител на Апостолическия нунций у нас, главният мюфтия Мустафа Хаджи. За форума в София пристигна и главният равин на Нидерландия Бенямин Якоб.

В рамките на двудневната конференция в дискусиите се включиха представители на Българския хелзински комитет, Фондация „Билитис“, активисти за правата на ЛГБТИ общността, Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“, представители на академичната общност и изпълнителната власт.


Етикети Иван Гешев
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати