Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Рашков представи Петър Тодоров и увери, че няма да стои като „дете, което е сгрешило и някой му дърпа ухото“

Закон и ред

Рашков представи Петър Тодоров и увери, че няма да стои като „дете, което е сгрешило и някой му дърпа ухото“

Снимка:

Горските пожари, миграционният натиск и битовата престъпност – основни задачи на новия главен секретар

Горските пожари, миграционният натиск, битовата престъпност, пътната безопасност и борба с коронавируса ще са основни задачи на новият главен секретар на МВР, посочи назначеният на поста Петър Тодоров при представянето си в силовото ведомство.

„302-ма човека са проникнали на наша територия за последната седмица - мъже от Афганистан между 16 и 25 години. Основен натиск има от зелената граница с Турция и от Гърция при Ивайловград“, поясни пред медиите Тодоров.

„Спряхме се на Петър Тодоров, който в момента ръководи Областната дирекция на МВР в Пловдив. Той е служител с дългогодишен стаж и опит, има над тридесетгодишен стаж“, заяви служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

„Без да слугува на политически партии и без да стои до главния прокурор, когато дава пресконференции, като дете, което е сгрешило и някой му дърпа ухото“, каза още Рашков и увери „Петър Тодоров не е от калинките“. 

БГНЕСБГНЕС

Помолен да поясни как разбира това, Тодоров отговори, че МВР трябва да отстоява оперативната си независимост в рамките на закона. „Аз съм професионалист и ще работя с всеки министър, назначен от Народното събрание“, посочи Тодоров относно възможността още в сряда парламентът да избере редовно правителство на ИТН и новият вътрешен министър да се казва Петър Илиев.

„Искам следващият вътрешен министър да познава системата на МВР, да се повдигне летвата. От това се нуждае обществото“, уточни и министър Рашков. Той добави още, че главният секретар на МВР не трябва да допуска и незаконно подслушване на граждани.

Относно факта, че Академията на МВР се проверява от Прокуратурата, а ректорът ѝ е разпитван, Рашков похвали журналистите, че са „бързи в разузнаването“.

„В петък възникна проблемът. Прокуратурата е активно ангажирана да защитава началника си – главния прокурор. Още един пример – в Пловдив работим срещу криминалния вот, а прокурорите излизат на протест. На нас ще ни трябва главен секретар, който няма да допусне служби на МВР да са обслужващ персонал на българската прокуратура", заяви по този повод Рашков.

Петър Тодоров обясни, че поканата за разговор с медиите е израз за оценката му за ролята им като посредник на обществото и коректив в работата на министерството.

„Няма да е пресилено да кажа, че работата в МВР е кауза, а заеманата висша длъжност е голяма чест и отговорност. Разчитам на опита си в полицейската дейност. Започнал съм пред 30 г. работата си в МВР и съм минал през всички ръководни длъжности. Разчитам на колегите, които са доказани професионалисти, разчитам и на диалога с вас, за да получават българските граждани обективна, точна информация за нашите действия“, подчерта Тодоров.  

БГНЕСБГНЕС

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още