Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Драстичен скок на нелегалните мигранти на границите ни с Турция и Гърция

Закон и ред

Драстичен скок на нелегалните мигранти на границите ни с Турция и Гърция

Драстичен скок на нелегалните мигранти на границите ни с Турция и Гърция - Tribune.bg
Снимка:

Гранична полиция работи професионално и отговорно, заяви Венцислав Катинов

Седем пъти повече опити нелегални имигранти да влязат у нас незаконно през българо-турската граница отчита МВР за първите четири месеца на годината спрямо същия период на 2020-а.

Служителите на ГД „Гранична полиция“ не са допуснали 3978 нелегални имигранти да влязат в страната. Задържали са 147, от които 27 - на ГКПП, 120 – извън зоните на ГКПП/. Най-много са задържаните от Сирия, Афганистан и Ирак, предава БГНЕС.

Преди ден гръцки медии съобщиха, че нелегални мигранти от Турция използват пътища през България, за да влизат в Гърция. Това твърдели жители в пограничния район, съобщава Dir.bg. Вестник „Елефтерос типос“ публикува дори карта на новия нелегален вход в Гърция. Според публикациите мигрантите влизали от Турция на българска територия, като режели оградата, която била „символична“, а българската гранична охрана „си затваряла очите“. Трафикантите ги поемали на българска земя и ги прекарвали в Гърция по горски пътеки. Така мигрантите, на групи от 50 до 100 души, предимно мъже, влизали в Гърция през Еврос. Цитирани от медиите мигранти твърдят пред гръцките гранични власти, че през България действа международен канал за трафик на хора.

От началото на годината опитите на граждани на трети страни да преминат незаконно на вход през българо-гръцката граница са с почти 12 пъти повече в сравнение с 2020 година. Граничните полицаи не са допуснали 2213 нелегални имигранти да влязат в страната, те са се завърнали обратно във вътрешността на Гърция. Задържани са 97 лица /28 - на ГКПП, 69 – извън зоните на ГКПП/.

За периода 01.01-30.04.2021 г. на изход на държавната граница са задържани 449 граждани на трети страни, което представлява увеличение с повече от 5 пъти спрямо същия период на 2020 година.

Най-много са задържаните при опит да преминат на изход българо-сръбската граница – 358.

Преобладават лицата от Афганистан, Сирия и Мароко, като повечето от тях са били задържани в страната и са регистрирани.

Служебният заместник-вътрешен министър Венцислав Катинов беше на работно посещение в района на ГКПП - Капитан Андреево. Той се запозна с организацията на работата на „Гранична полиция“ в участъци от българо-турската и българо-гръцката граница и на ГКПП - Капитан Андреево. Той поясни, че целта му е да се запознае на място с ефективната охрана и същевременно - да засвидетелства подкрепата на ръководството на МВР към служителите. Той подчерта, че наред с обезпечаването на честни избори, ефективната охрана на държавната граница е основен приоритет. Зам.-министър Катинов обсъди с професионалния състав създадената организация за противодействие на миграционния натиск - една изключително отговорна и постоянна задача, която МВР изпълнява. На място зам.-министърът се запозна със състоянието на оперативната обстановка и възможностите на използваните системи за наблюдение и охрана на границата. Заедно с директора на ГД „Гранична полиция“ гл.комисар Светлан Кичиков и директорите на РДГП - Елхово и Смолян ст. комисари Деян Моллов и Стоян Мандаджиев, той посети локалния координационен център в ГПУ-Свиленград и ГПУ - Ново село и се запозна с условията, при които граничните полицаи работят, както и с техническата им обезпеченост.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
Кой е вашият кандидат за кмет на София?
Покажи резултати Скрий резултати