Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Гранична полиция задържа близък на терориста, координирал атаките в Париж през 2015 г.

Закон и ред

Гранична полиция задържа близък на терориста, координирал атаките в Париж през 2015 г.

Гранична полиция задържа близък на терориста, координирал атаките в Париж през 2015 г. - Tribune.bg
Снимка:

Близък на терориста, който е координирал кървавите атаки в Париж на 13 ноември 2015 г., е задържан от българската гранична полиция.

Съденият за тероризъм в Белгия е арестуван снощи около 23.00 часа на границата с Турция.

Българската специализирана прокуратура е образувала досъдебно производство срещу него, защото е бил с фалшива лична карта от Белгия.

От там уточниха, че задържаният е издирван във връзка с наложена му от съдебен орган в държава от ЕС 20-годишна присъда „лишаване от свобода“ за тероризъм. Същото лице е осъждано за тероризъм и в Република Турция. Там му е наложено наказание в размер на 9 години и 5 месеца „лишаване от свобода“. Работата по случая продължава под надзора на Специализираната прокуратура.

Най-вероятно арестуваният е Ясин Лачири, който е белгийски гражданин. Той е смятан за близък до Абделхамид Абаауд, който координираше нападенията в Париж на 13 ноември 2015 г. Ячири е работил като експерт по обезвреждане на бомби в „Ислямска държава“. През юли 2015 г. терористът е осъден задочно на двадесет години затвор от Наказателния съд в Брюксел като част от процес срещу джихадистка мрежа.

На 13 ноември 2015 година в Париж и Сен Дени (предградие на града) бяха извършени поне шест едновременни терористични нападения. 128 души загиват, а десетки са ранени. Осем от нападателите са сред загиналите, като седем от тях се самовзривиха.  


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати