Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Италианската полиция залови над 4 тона кокаин, сред арестуваните са и българи

Закон и ред

Италианската полиция залови над 4 тона кокаин, сред арестуваните са и българи

Италианската полиция залови над 4 тона кокаин, сред арестуваните са и българи - Tribune.bg
Снимка:

Освен наркотикът са иззети и близо 2 милиона евро в кеш

Италианската полиция е конфискувала 4,3 тона кокаин на стойност от 240 милиона евро (257 милиона долара). С акцията е нанесен тежък удар на колумбийската наркогрупа „Clan del Golfo“, съобщиха разследващи цитирани от световните медии.

От полицията заявяват, че това е едно от най-големите изземвания в Европа. То идва след международно разследване. В хода на акцията са издадени заповеди за арест на 38 души в шест държави: Италия, Словения, Хърватия, България, Холандия и Колумбия.

Разследването е продължило повече от година, като са участвали представители на колумбийската прокуратура, както и отдела за вътрешна сигурност на САЩ. Освен наркотикът са конфискувани 1,85 милиона евро в брой.

Колумбийските власти заявиха миналия ноември, че са се фокусирали върху разбиването на бандата Clan del Golfo, чиято мрежа се простира в 28 страни по света. През октомври месец миналата година беше заловен лидера на групировката Дайро Антонио Усуга.

„Още един тежък удар върху най-сервизната група сред колумбийските групировки“, казаха италиански следователи от североизточния град Триест.

Те допълниха, че  работата им е разкрила „серизна мрежа“ от връзки между южноамериканските производители на кокаин и европейските купувачи, които отговарят за организираните престъпни групи, действащи в Италия, включително в Калабрия, където в домът на мафията „Ндрангета“.

По време на акцията полицията е проследила 19 последователни доставки на наркотици от май миналата година, което им позволява да идентифицират „важни посредници“ в глобалната система за трафик на наркотици.

Повече подробности ще бъдат  дадени на пресконференция по-късно днес в Италия.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети