Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Иван Гешев за списъка с „Вредители за унищожение“: Мафията се бори срещу държавата

Закон и ред

Иван Гешев за списъка с „Вредители за унищожение“: Мафията се бори срещу държавата

Иван Гешев за списъка с Вредители за унищожение: Мафията се бори срещу държавата - Tribune.bg
Снимка:

Няма да позволя да бъдат заплашвани магистрати

„Вредители за уволнение”  - списък с имена на прокурори, съдии и следователи е бил открит в дома на обвиняем за участие в престъпна група за изнудване и притежание на наркотици с цел разпространение.

Магистратите са служители на закритите специализирани съд и прокуратура, като в списъкът са уточнени и настоящите им длъжности.

На 14 септември 2022 е образувано досъдебно производство след получен секретен доклад от служби за сигурност за организирана престъпна група, занимаваща се с пране на пари и данъчни престъпления. Впоследствие разследването е преквалифицирано за търговия с влияние и притежание на наркотици с цел разпространение.

Привлечени са двама обвиняеми. Т.И., у когото е намерен списъкът с магистрати, е с наложена мярка подписка и се укрива в чужбина. Той е привлечен като обвиняем за изнудване и притежание на наркотици с цел разпространение.

Вторият участник - Д. Г. е с повдигнато обвинение за притежание на наркотици с цел разпространение. Той е в ареста и предстои въззивно производство пред Софийския апелативен съд. Той е осъждан за хулиганство, нанасяне на средна телесна повреда, участие в организирана престъпна група с опит измама. В началото на март, в дома му са намерени листа хартия с ръкописен текст, на който личи абревиатурата ВТБ и напечатан текст на английски (преводът е на прокуратурата):

„Тук съм защото като главен прокурор няма да позволя не само да се засягат интересите на народа, но и на магистрати, следователи, прокурори и служители да бъдат заплашвани от престъпни групи. Мафията - симбиозата между криминални авторитети, осъдени лица и такива, издирвани от Интерпол, известни на обществото лица и организации, заедно се борят срещу институциите и срещу държавата в противоречие с интереса на хората. Това не го казвам аз вече, това го казват доказателствата, които ще видите” каза главният прокурор Иван Гешев на пресконференция в Националната следствена служба (НСлС) след информацията за разследване на престъпна група, при която е открит списък със заплашвани магистрати.  

Илияна Кирилова, административен ръководител на СГП, заяви, че ръководството на СГП ще окаже пълно съдействие на магистратите, следователите и прокурорите, които към момента чувстват, че към тях е отправена заплаха върху живота и тяхното здраве.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева обяви, че на 7 март по досъдебното производство са претърсени адреси. Намерени и иззети са пластмасови контейнери, за които е установено, че съдържат кокаин, както и лист със списък на съдии, прокурори и следователи от закрити съдебни структури, а също и за длъжностите, които заемат сега. Намерени са и множество банкноти.

По време на разследването са отправени заплахи за живота на магистрат, който впоследствие си е направил отвод.

По време на презентацията на прокуратурата бяха представени и 15 аудиозаписа на разговори между петима души. На тях се обсъжда отстраняването на полицаи, главния прокурор Иван Гешев и отношения с хора от властта. 

Бяха споменати имената на много публични лица - Красимир Каменов-Къро, Бойко Борисов, ившия банкер от КТБ Цветан Василев ("Цецо от Белград"), Асен Василев (споменат като "Кокорчо"), на бизнесмена Пламен Бобоков, на журналиста Димитър Стоянов от BIRD, на ПП и ДБ и много други.

„Може би виждате това, което медиите наричате „завладяната държава”. И у мен възникват много въпроси, за които съм сигурен, че колегите от СГП ще направят всичко възможно да потърсят отговори. Видяхме на едно място ВТБ и големи цифри в милиони евро ръкописен текст. Ако ВТБ е руската банка, обект на санкции, която е била съдружник в КТБ - как това кореспондира със зловредното руско влияние и плащането от някои лица, посочени като Цецо от Белград, на лобисти - дали това не е работа на това зловредно руско влияние, които противоречат на нашите съюзнически ангажименти и евроатлантически партньори. ДАНС трябва да даде отговори. Демерджиев също ще направи проверки и да се установи как кореспондира това, което има като опити за събрани 400 000 за отстраняване на полицейски служители”, каза Гешев. 

По думите на главния прокурор известният с името „Борислав от Икономическа полиция” също ще стане обект на проверка.

Той попита какво би струвал един закон за закриване на специализираните структури

„Крум Зарков трябва да отговори дали някои проектозакони, които са противоконституционни, са писани в министерството или на друго място и да са преписани от една политическа сила и не са предавани от задната седалка на някой джип пред НС. Как държавата ще защити народа, след като позволява да бъдат атакуват институциите и съдената власт – това е въпрос към служебния кабинет и бъдещия кабинет”, заяви Гешев. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети