Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Иван Гешев: Няма целенасочени действия на прокуратурата по казуса с Nexo (ВИДЕО)

Закон и ред

Иван Гешев: Няма целенасочени действия на прокуратурата по казуса с Nexo (ВИДЕО)

Делото Nexo e образувано от септември и действията са планирани за декември- така главният прокурор отговори на въпрос за обвиненията защо разкритията за криптобанката се появяват точно сега. По думите му няма как прокуратурата да бъде обвинявана, че работи с международните си партньори.

„Чух обвинения на някаква целенасоченост. Не виждам каква целенасоченост биха могли да имат 8 американските прокурори и колегите от другите партньорски служби. Ние си вършим работата, всички от ЕС и нашите партньори”, каза Иван Гешев преди изслушването си в правна комисия. 

Той заяви, че е сигурен в това, че българската и американската прокуратури ще си съдействат по казуса, като добави, че ще комуникира директно с колегите му прокурори в САЩ.

По казуса с Nexo бяха обвинени четирима души, като двама са обявени за международно издирване, а на другите им е наложена по 1 млн. лева гаранция.

По започналата проверка на бивш вътрешен министър главният прокурор заяви, че не е запознат и добави:

Не ми е задължение като главен прокурор, нито има как да познавам 200 - 300 000 или 400 000 проверки на година. Единственото, което мога да ви гарантирам е, че аз не разполагам с имение, което се нуждае от градинар.”.

Той коментира и доклада на Групата на държавите срещу корупцията (ГРЕКО) към Съвета на Европа с думите: „Препоръчвам ви да прочетете доклада, аз съм го прочел. Има няколко изречения, извадени от контекста. Прочетете много внимателно и ще видите, че там фактически се подкрепя прокуратурата с това, което говорим от години – че българският Наказателен процес е формалистичен и пречи за реално разследване на всякакъв вид престъпления, особено корупция по високите етажи на властта”.

Главният прокурор изрази надежда, че в правна комисия ще се обсъдят важните за хората въпроси като бума на престъпността, това, че загиват деца по българските пътища от пияни и дрогирани шофьори, бума на телефонните измами и много други въпроси. „Надявам се на ползотворна комуникация между законодателна и съдебна власт”, заяви Гешев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати