Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Иван Гешев остава единственият кандидат за главен прокурор

Закон и ред

Иван Гешев остава единственият кандидат за главен прокурор

Иван Гешев остава единственият кандидат за главен прокурор - Tribune.bg
Снимка:

Приемам номинацията на Гешев като съсловно предложение на професионалистите, каза Данаил Кирилов

Номинацията на Иван Гешев за главен прокурор остава единствена. Това стана ясно след извънредно заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС). Днес беше последният срок за издигане на кандидатури за наследник на Сотир Цацаров.

И на днешното заседание на ВСС правосъдният министър Данаил Кирилов не се възползва от правото си да издигне кандидатура. „Първият ми аргумент е свързан с това, че всички, заедно, общо номинираха кандидат. Аз възприемам този факт като проявление на магистратското самоуправление. Считам това предложение за съсловно предложение на професионалистите“, обоснова се Кирилов. Според него не бива и да се стига до противопоставяне на двете колегии във ВСС.

„Очаквах гражданското общество да достигне до широко подкрепа на една кандидатура, но това не се случи. Не мога да приема единственото предложение, не отговаря на изискванията на закона. Правосъдният министър трябва да търси обединение, а не разединение“, каза още министър Кирилов.

Миналата седмица цялата прокурорска колегия на ВСС застана зад името на сегашния зам.-главен прокурор Гешев. 11 души заедно със сегашния Обвинител № 1изгинаха кандидатурата му.

Мандатът на Сотир Цацаров изтича на 10 януари 2020 г.

До 7 дни преди изслушването на кандидата, което ще бъде на 24 октомври, всички НПО-та и различни организации имат право на въпроси и становища, на които той да отговори на изслушването.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати